Scholieren plassen op bed van autistische klasgenoot tijdens Griekenlandreis

Print
Scholieren plassen op bed van autistische klasgenoot tijdens Griekenlandreis

Foto: Google Maps

Vier zesdejaarsleerlingen van het Sint-Jozefscollege in Aalst hebben zich op een klassieke Griekenlandreis zo ernstig misdragen dat ze prompt op een vliegtuig naar huis zijn gezet. Ze vonden het daarbij nodig op het bed te plassen van een autistische klasgenoot. “Het was geen pestgedrag maar een uit de hand gelopen studentikoze grap”, zegt directeur Arie De Rijck aan onze redactie.

Bezorgde ouders lichtten gisteren een krant in over het wangedrag van vier scholieren van het zesde jaar van het Sint-Jozefscollege. Zij namen samen met andere leerlingen van het zesdejaars humaniora deel aan de jaarlijkse klassieke Griekenlandreis. Een reis langs de culturele hoogtepunten van de Griekse cultuur waarmee de leerlingen hun humanioratijd in schoonheid zouden afsluiten.

Maar voor vier van hen eindigde de twee weken durende reis al voortijdig nadat ze het op de derde avond al te bont hadden gemaakt . “Tijdens een wilde avond hebben de vier een wc kapotgemaakt, een raam ging aan diggelen en ze hebben een autistische klasgenoot gepest. Er werd zelfs in het bed van een andere leerling geürineerd”, zeggen ouders in Het Laatste Nieuws.

Groepsdruk

“Twee zaken kloppen niet”, zegt directeur Arie De Rijck. “De bewuste leerlingen waren niet dronken. Ik heb dat zelf kunnen vaststellen want ik heb ze opgepikt in de luchthaven en met alle vier afzonderlijk gepraat. Er is ook geen sprake van pestgedrag. Die autistische jongen is een vriend van hen en ze zorgen ook goed voor die jongen. Hij heeft ook geen klacht ingediend en lag overigens niet in bed als er op geplast werd. Het was een uit de hand gelopen studentikoze grap.“

Als de autistische klasgenoot een vriend was en het viertal niet dronken, waarom vonden ze het dan in ’s hemelsnaam nodig om op zijn bed te urineren?

“Tja, ik weet het niet. Was het groepsdruk? Ze lagen op dezelfde kamer. Hebben wij als studenten ook niet allemaal stommiteiten begaan? In ieder geval strookt hun gedrag niet met wat je op schoolreis kan doen. Dat ze niet gedronken hadden, maakt het voor mij zelfs nog erger. Daarom hebben wij in overleg met de aanwezige leerkracht en de ouders van het viertal besloten om hen terug naar huis te sturen.”

Verdere sancties komen er niet, aldus de directeur. “Zijn die jongens niet voldoende gestraft door hen hun reis te ontnemen? “

Prestigieuze school

Een van de ouders van de vier gestrafte leerlingen verklaart in een andere krant dat haar 17-jarige zoon beseft dat het erover was en zich schaamt. “Ik heb hem moeten overtuigen of hij wou niet meer terug naar school.”

Het “Groot College” is niet alleen een van de grootste scholen van Aalst maar heeft ook een prestigieuze naam. Oud-leerlingen zijn onder meer priester Daens en Jean-Luc Dehaene.