© ISOPIX

N-VA stelt vragen bij beleid van Geens: “Met deze minister van Justitie voelen we ons niet meer veilig”

Na de uithaal van minister van Justitie Geens (CD&V) aan het adres van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans (N-VA) gaat het van kwaad naar erger binnen de regering. N-VA laat aan Het Nieuwsblad weten dat ze zich vragen stellen bij de aanpak van Geens bij Staatsveiligheid en zijn “afhankelijkheid” van Turkije. Veiligheidsexpert Brice De Ruyver waarschuwt N-VA dat hun uitspraken niet zonder risico zijn.

Simon Andries

N-VA pikt de kritiek van Geens op Homans niet. De minister van Justitie stelde op zijn persoonlijke website dat “het niet kan dat de informatie van een inlichtingendienst ­publiek gebruikt wordt zonder dat vooraf te overleggen met die dienst.” Dat stelde hij na de beslissing van Homans om de erkenning van een moskee in te trekken “op basis van een rapport van Staats­veiligheid”. Op zijn beurt uit de N-VA stevig kritiek op het beleid van Geens. “Ik voel mij eerlijk gezegd niet meer zo veilig nu ik weet dat de minister van Justitie op Turkse inlichtingendiensten rekent om te zorgen voor onze veiligheid,” zegt N-VA-fractieleider Matthias Diepen­daele. “We gaan toch niet aanvaarden dat onze veiligheid van hún veiligheidsdiensten afhangt? De justitieminister kan daar toch iets aan doen?”

© Photo: Tom Palmaers

Olie op het vuur

Veiligheidsexpert Brice De Ruyver (UGent) waarschuwt dat de uitspraken van N-VA richting Turkije niet zonder ­risico zijn. “We mogen niet onderschatten hoe belangrijk die Turkse inlichtingendiensten zijn voor ons”, zegt hij. “Zeker nu veel Syriëstrijders daar zijn blijven hangen. Turkije kan ze ook gewoon laten passeren en ons droogleggen qua informatie.” Ook Geens waarschuwde dat het “niet het moment is om olie op gelijk welk vuur te gieten”.

Volgens een N-VA-topper zijn die uitspraken overtrokken. “We moeten ons ook geen illusies maken. Met de Turken was het toch al moeilijk samenwerken. We moeten juist onze rangen sluiten.”

Al lijkt dat er niet meteen aan te komen, met de nieuwe uithalen van beide partijen. En Staatsveiligheid is misschien wel het grootste slachtoffer. “Zij leven bij gratie van de discretie, ieder woord is er één te veel”, zegt De Ruyver. “Beter worden we hier dus niet van.”