Universiteit Antwerpen zet 30 proefpersonen maandlang in quarantaine

Print
Universiteit Antwerpen zet 30 proefpersonen maandlang in quarantaine

Themabeeld. Foto: DBA

De Universiteit Antwerpen zet 30 proefpersonen een maand lang in quarantaine voor onderzoek naar een nieuw poliovaccin. Dat meldt ‘De Morgen’. Het onderzoek wordt mee gefinancierd door de stichting van de Amerikaanse miljardair Bill Gates.

Op de parking van het UZ Antwerpen worden 66 containers geïnstalleerd, bedoeld voor twee groepen van telkens vijftien proefpersonen. Zij zullen een maand lang quarantaine leven in het containerdorp, om een nieuw vaccin tegen kinderverlamming te testen.

“De vrijwilligers mogen uiteraard wel contact houden met de buitenwereld via telefoon of sociale media”, zegt professor Pierre Van Damme. “De afzondering is nodig omdat we willen vermijden dat de vaccinstam bijvoorbeeld via hun stoelgang in het milieu terechtkomt. Maar zelfs áls er een virus zou uitbreken, is er geen enkel gevaar, omdat ons land een hoge vaccinatiegraad heeft tegen polio.”

De test kadert in een groot onderzoek van een internationaal consortium. Dat wordt mee gefinancierd door de “foundation” van Microsoft-oprichter Bill Gates, de rijkste man ter wereld.