Verenigde Staten halen opnieuw snoeihard uit: “Syrië heeft 50 keer gifgas ingezet”

Print
Verenigde Staten halen opnieuw snoeihard uit: “Syrië heeft 50 keer gifgas ingezet”

Foto: AFP

De Syrische regering heeft al zowat vijftig keer chemische wapens ingezet. De aanval van vorige week was slechts één van vele. Dat beweert de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die woensdag in Moskou ontvangen werd door zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Volgens Tillerson zal er “een einde komen aan de heerschappij van de familie Assad”.

Lavrov van zijn kant zei dat Rusland de vermeende gifgasaanval in Syrië wil laten onderzoeken. “Daarover zijn we het eens met de VS”, aldus Lavrov. “Er moet duidelijkheid komen over wie daarvoor verantwoordelijk is.”

Lavrov is wel van mening dat het aan het Syrische volk toekomt om te beslissen over het regime. Maar zowel de VS als Rusland willen een onverdeeld en stabiel Syrië. Het land in burgeroorlog mag geen toevluchtsoord voor terroristen worden, klinkt het.

Tillerson zei ook dat de relatie tussen de VS en Rusland op een dieptepunt beland is. “Hierin moet verandering komen. De twee belangrijkste atoommachten kunnen niet op deze basis met elkaar omgaan.”

(belga)