DE KERN

Waar we het meeste nood aan hebben, is aan politici met een mening die het maatschappelijk debat stofferen

Print
Waar we het meeste nood aan hebben, is aan politici met een mening die het maatschappelijk debat stofferen

Eric Donckier Foto: Onbekend

Vlaams parlementslid Grete Remen (N-VA) pleit in een opiniestuk voor de invoering van een milieubelasting op e-commerce. Matthias Diependaele, haar fractieleider in het Vlaams Parlement, liet meteen weten dat dit geen partijstandpunt is. Het is niet de eerste keer dat Grete Remen op de vingers wordt getikt door haar eigen partij. Dat was ook het geval toen ze vraagtekens plaatste bij Uplace, terwijl haar partij vindt dat eerdere afspraken moeten gehonoreerd worden en het winkel- en belevingscomplex er derhalve moet komen. Dat was ook het geval toen ze zich in een bijdrage in het boek ’Win for life’ van Nele Lijnen uitsprak voor de invoering van een basisinkomen.

Grete Remen moet zich het feit dat ze al eens wordt teruggefloten vooral niet aantrekken. Waar we het meeste nood aan hebben, is aan politici met een mening die het maatschappelijk debat stofferen. Dat helpt om uiteindelijk tot goede besluitvorming te komen.

Over e-commerce kan er wel degelijk zo’n maatschappelijk debat opgezet worden. E-commerce is best leuk. Vanuit onze luie zetel kunnen we via onze computer kopen wat we willen. Wat we kopen is via e-commerce veelal goedkoper dan wanneer we het in de stad moeten kopen en het wordt de dag zelf of erna thuis afgeleverd. En bevalt het niet, dan kunnen we het ook nog eens gratis terugsturen. Het zijn allemaal verklaringen waarom e-commerce snel toeneemt.

De keerzijde van de medaille, iets waar we ons nauwelijks vragen bij stellen, is dat al die producten tot bij ons thuis worden gebracht, dus worden vervoerd met camionettes. Het zorgt voor extra verkeer op onze zo al drukke wegen en voor milieuvervuiling. Dat kost de gemeenschap geld en uiteindelijk draaien wij daar via onze belastingen zelf voor op. De enige winst die daarna overblijft, is ons gemak. Een tweede keerzijde van de medaille is dat onze winkeliers nog moeilijk kunnen concurreren. Volgens Grete Remen is het zelfs zo dat ze in sommige gevallen duurder moeten inkopen dan de e-commercebedrijven verkopen. Het gevolg daarvan kunnen we zelf in onze steden zien: veel leegstand. Dat maakt die steden er niet gezelliger op, waarna stadsbesturen – met opnieuw ons belastinggeld – moeten ingrijpen om onze steden leefbaar te houden.

Willen we hiermee gezegd hebben dat er absoluut een milieubelasting op e-commerce moet komen? Niet noodzakelijk. Ongetwijfeld zijn er ook tegenargumenten. Het is wel een grondige studie en een debat waard. Waarna onze politici met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen.