Zijn betonblokken die ons moeten beschermen tegen terreur maat voor niets?

Print

De meest gebruikte betonblokken die vrachtwagens bij een terreurdaad moeten tegenhouden blijken te zwak om effectief te zijn, dat meldt de Tijd.

De onthutsende resultaten komen uit een test van het Duitse MDR Umschau. Hierbij reed een vrachtwagen van 10 ton aan 50 kilometer per uur door een opstelling van 2 betonblokken, die wegen 2,5 ton per stuk. Op het filmpje is te zien hoe de vrachtwagen hier moeiteloos doorheen gaat.

Vrachtwagens zijn de laatste tijd het wapen bij uitstek voor terroristen in Europa. De laatste in de trieste rij is de aanslag in de Zweedse hoofdstad Stockholm, daarbij kwamen vier mensen om het leven, onder hen ook een Belgische psychologe. Ook op de kerstmarkt in Berlijn en op de Promenade des Anglais in Nice gebruikten de daders een vrachtwagen.

Dit type blokken is volgens de krant het meest gebruikte in Europa om de veiligheid van voetgangers te garanderen op drukke plaatsen. Volgens deze test volstaan ze dus niet.

In Antwerpen werden na de aanslag in Nice maatregelen getroffen, zo werd beide kanten van de meir afgesloten met verdwijnpalen en verplaatsbare vlaggenbakken. Die obstakels moeten verhinderen dat iemand met slechte bedoelingen ongestoorde de drukke Meir op kan rijden. “De infrastructuur van onze stad laat voor zware voertuigen niet zulke snelheden te halen”, zegt Wouter Buryns, woordvoerder van de Antwerpse Politie.