Grete Remen pleit voor nieuwe belasting

Print
Grete Remen pleit voor nieuwe belasting

Foto: BELGA

N-VA-parlementslid Grete Remen pleit in een opiniestuk voor een milieubelasting op e-commerce. “Een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op consumptie, transport, milieu en vervuiling is niet alleen wenselijk maar vooral noodzakelijk en urgent”, schrijft ze met de bescherming van de kleine ondernemers in het achterhoofd.

“Ieder pakje wordt vervoerd en heeft 30 procent kans op retourrecht. Tel daarbij dat een bestelwagen makkelijk 200 gram co2 uitstoot per kilometer en de grote buitenlandse internetreuzen gigantische hoeveelheden retourverzendingen moeten verwerken en het kleinste kind beseft dat dit enorm schadelijk is voor ons milieu”, aldus Remen, die naam maakte als CEO van Damhert Nutrition.

Naast het milieu staat vooral het overleven van kleine ondernemers voor Remen op het spel. Remen wijst erop dat de e-commerce wordt gedomineerd door grote bedrijven, die proportioneel veel minder belastingen betalen dan kleine ondernemers omdat ze kunnen “gaan lopen met voordelen zoals de notionele intrestaftrek”.

“De afgelopen vijf jaar zijn er tussen de tien en twintig procent detailhandelaars gestopt. Een belangrijke boosdoener is de e-commerce”, verduidelijkt de Vlaams-nationaliste voorts. “Een ondernemer zei me dat multinationals producten goedkoper verkopen dan hij ze kan inkopen. Er zijn grenzen aan verkopen met verlies.”

Concreet wil Remen de nieuwe taks baseren op het onlinebetaalsysteem, waarbij banken de gegevens over transacties tussen bedrijven en klanten overmaken aan de Nationale Bank. “Op basis van de transactie kan dan de heffing berekend worden. Zo gaat het ook met de roerende voorheffing”, aldus nog de N-VA-politica.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele benadrukt dat het niet om een partijstandpunt gaat. "Uiteraard willen wij de lasten op arbeid verder laten dalen. Maar in eerste instantie willen wij de belastingen en de uitgaven verminderen, vooraleer we naar nieuwe belastingen kijken", reageert hij.

Diependaele heeft er begrip voor dat Remen "de zeer begrijpelijke vrees van de Vlaamse KMO's voor de e-commerce mastodonten" wil aankaarten. "Dat is zeker een grondig debat waard, maar e-commerce is een zeer complex verhaal: e-commerce is nu eenmaal steeds meer deel van onze economie, met alle voor- en nadelen van dien voor onze KMO's en voor het leefmilieu", aldus de fractieleider. "We moeten goed en oordeelkundig nadenken hoe we daar mee omgaan en er voor zorgen dat onze KMO's daarvan mee profiteren. Een extra belasting is alvast niet waar wij voor pleiten."

Diependaele merkt tot slot op dat het federale N-VA-pleidooi voor een hervorming van de vennootschapsbelasting eveneens mikt op groeikansen voor kmo's. "Helaas wordt deze hervorming momenteel tegengehouden", besluit hij.

Lees het opiniestuk op knack.be hier.