Fors meer vergunningen voor private bewakingsagenten aangevraagd

Print
Fors meer vergunningen voor private bewakingsagenten aangevraagd

Foto: Photo News

Brussel -

Private bewakingsondernemingen hebben vorig jaar 9.062 identificatiekaarten aangevraagd voor bewakingsagenten. Dat zijn er fors meer dan de jaren voordien, toen de cijfers schommelden tussen 7.000 en 7.600. Dat blijkt uit cijfers die MR-Kamerlid Françoise Schepmans opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Private bewakingsagenten moeten over een identificatiekaart beschikken om hun job te mogen uitoefenen. De kaart is vijf jaar geldig en aan de toekenning ervan hangen voorwaarden, zoals het niet veroordeeld zijn voor bepaalde feiten.

Verschillende bedrijven bevestigden de jongste maanden al dat de terreurdreiging hun activiteiten deed boomen. Op dit moment zijn volgens Jambon 18.960 vergunde bewakingsagenten actief. Zij beschikken samen over 27.828 geldige kaarten. Agenten kunnen immers meerdere kaarten op zak hebben als ze voor verschillende ondernemingen werken.

Vorig jaar werden in totaal 99 kaarten geweigerd, waarvan 54 op basis van de veiligheidsvoorwaarden. Van de negen kaarten die werden ingetrokken, gebeurde dat zes keer op basis van de veiligheidsvoorwaarden.

(belga)