Geen slachthuis voor Offerfeest in Beringen: deze 9 gemeentes worden getroffen

Print
Beringen - De Moslims van 9 Limburgse gemeentes moeten dringend op zoek naar een alternatieve plaats voor het houden van hun Offerfeest. De stad Beringen heeft namelijk beslist geen slachthuis in te richten. Reden: Ze krijgen geen erkenning van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).

Elk jaar dat Beringen het slachthuis wilt openen voor het Offerfeest hebben ze daarvoor een erkenning van het FAVV nodig. Maar dit jaar stak er een adertje onder het gras: Om die erkenning binnen te halen moest er geïnvesteerd worden in meer professionele werkmensen op de werkvloer. “We hebben die investering ook gedaan en mensen zo goed mogelijk opgeleid, maar blijkbaar niet voldoende voor het FAVV”, vertelt de Beringse CD&V-schepen Thomas Vints tegen TVL.

“We hebben toen met de negen burgemeesters beslist om een openbare aanbesteding te doen, waarbij we op zoek gingen naar een externe professionele partner die het slachthuis wou uitbaten. We hebben ook de medewerking van de plaatselijke moslims gevraagd, maar op weinig medewerking kunnen rekenen. Uiteindelijk hebben we geen externe partner gevonden, waardoor we geen erkenningsaanvraag hebben kunnen indienen”, aldus Vints. De schepen vindt het de taak van de moslims zelf om nu verder te communiceren over alternatieven.

Deze tegenslag raakt maar liefst moslims uit 9 Limburgse gemeentes: Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Ham, Leopoldsburg, Lummen, Zonhoven, Peer en Tessenderlo. De moslims zelf reageren teleurgesteld: “Nu moeten we nog verder gaan, wellicht naar Genk ofzo. Ik begrijp niet dat het slachthuis daar wel geopend kan worden voor het Offerfeest en in Beringen niet.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio