Gents Zuid tijdlang ontruimd na telefoontje dat er bom gaat ontploffen

Print
Gents Zuid tijdlang ontruimd na telefoontje dat er bom gaat ontploffen

Foto: Twitter

Het Gentse Woodrow Wilsonplein - De Zuid in de volksmond - is woensdagavond even voor 18 uur ontruimd nadat de politie om 17.37 uur een melding kreeg over een verdacht pakket. Het plein werd omstreeks 20u30 opnieuw vrijgegeven. DOVO vond geen verdacht pakket in een wagen van bpost, zo was te horen. .

Een werknemer van Bpost die op ronde was, hoorde volgens VTM NIEUWS iets tikken in een van de pakjes in zijn witte bestelwagen. Daarop verwittigde hij de hulpdiensten. De politie kwam na de melding meteen ter plaatse en maakte het plein vrij. Het stadsbestuur en de politie lieten weten dat er een veiligheidszone van 200 meter was ingesteld en vroegen om de omgeving zo veel mogelijk te vermijden.

De Lijn heeft alle tramverkeer onderbroken dat het Zuid passeert, daardoor waren lijnen 21 en 22 volledig onderbroken alsook lijn 4 kant Ledeberg. Alle bussen die over Gent Zuid reden worden omgeleid over de binnenring R40. Ook voertuigen konden niet over het Zuid naar het Sint-Annaplein rijden.

Het shoppingcenter Gent Zuid werd uiteindelijk wel ontruimd, maar de meeste winkels waren gesloten of sluitende.

Omdat er veel pakketjes in de bestelwagen van bpost lagen, werd een explosievenhond van de federale politie ingezet. Die hond wordt woensdagavond nog ingezet in het sorteercentrum Gent X in deelgemeente Wondelgem. Ook dat werd in de vooravond ontruimd wegens een mogelijk verdacht pakket. "Uit een anoniem telefoontje konden we afleiden dat het verdacht pakje zich mogelijk in het sorteercentrum bevond of op ronde met de postbode", zegt woordvoerder Barbara Van Speybroeck van bpost. "Uit de weinige informatie die we hadden, konden we vermoeden dat er twee scenario's waren."


"Als het sorteercentrum om 22 uur wordt vrijgegeven, kan er nog vrij veel verwerkt worden", aldus woordvoerster Van Speybroeck. "Voor de bedeling van kranten zullen er geen problemen zijn, pakjes in Oost- en West-Vlaanderen worden ook overal bedeeld, brieven ook, maar mogelijk is er wel een impact op het volume door de achterstand die is opgelopen."