Sonny Colbrelli demonstreert klasse en klopt Vakoc, Wellens en Benoot in Brabantse Pijl

Print

Sonny Colbrelli is de verdiende winnaar van de Brabantse Pijl geworden. De jonge Italiaan van Bahrain-Merida ging op 50 kilometer van de meet in Overijse mee met de beslissende vlucht en klopte op de Schavei titelverdediger Vakoc, en de Lotto-Belgen Benoot en Wellens in de sprint. Voor Colbrelli, die tien dagen geleden nog tiende werd in de Ronde van Vlaanderen, is het de mooiste zege uit zijn carrière.

Om 12u30 schoot op de Grote Markt van Leuven de tweede helft van het klassieke voorjaar op gang. 186 renners trokken er zich op gang voor een tocht van 197 kilometer over 26 pittige hellingen door Vlaams Brabant. Vijf daarvan vormden meteen na de officiële start de lange vlucht van de dag: Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Adam Blythe (Aqua Blue), Lorenzo Rota (Bardiani Valvole), Zakkari Dempster (Israel Academy) en Christophe Masson (WB - Veranclassic) zetten hun sponsor een paar uurtjes in de kijker. Meer zat er voor die vijf uiteraard niet in.

Sonny Colbrelli demonstreert klasse en klopt Vakoc, Wellens en Benoot in Brabantse Pijl
Foto: Photo News

In de eerste van drie lokale toertjes (23 kilometer) rond Overijse werden ze bij de lurven gevat door enkele toppers die het in het peloton wel stilletjes aan gezien hadden. Onder meer Tiesj Benoot (Lotto), Laurens De Plus (Quick-Step), Dries Devenyns (Quick-Step), Stijn Devolder (Veranda’s Willems), Victor Campenaerts (LottoNL), Silvan Dillier (BMC), Sonny Colbrelli (Bahrain), Grega Bole (Bahrain), Bert-Jan Lindeman (LottoNL) en Christopher Juul-Jensen (Orica) openden met een demarrage op 50 kilometer van de streep de debatten in de finale.

De drievoudige opeenvolging van de vijf hellingen Hertstraat , Holstheide, IJskelderlaan, Schavei en Hagaard zorgde voor het traditionele sloopwerk. Vooral Sonny Colbrelli voelde zich uitstekend en schudde in de slotronde voorin een paar keer aan de boom. De tempoversnellingen van de kwieke Italiaan zorgden ervoor dat het peloton niet dichter kwam dan 20 seconden. Daar zat Philippe Gilbert gevangen. De tweevoudige winnaar had met Dries Devenyns en Laurens De Plus immers twee ploegmakkers vooraan.

Pas op de laatste beklimming van de IJskelderlaan (4km van de finish) werd er in het peloton opnieuw gedemarreerd. Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) stak het vuur aan de lont, ploegmakker Tim Wellens nam gezwind over. Wellens kreeg het gezelschap van titelverdediger Petr Vakoc (Quick-Step Floors). Met zijn tweeën maakten ze vlak voor de slotklim Schavei de aansluiting met de koplopers. Met tien man werd op de laatste helling van 700 meter (6.2%) geknokt voor de overwinning. In het sprintje haalde Sonny Colbrelli - de bedrijvigste renner uit de kopgroep - het makkelijk voor titelverdediger Petr Vakoc en de Lotto-Belgen Tiesj Benoot en Tim Wellens.

Sonny Colbrelli demonstreert klasse en klopt Vakoc, Wellens en Benoot in Brabantse Pijl
Foto: Photo News

Voor de 26-jarige Sonny Colbrelli is het de mooiste zege uit zijn carrière. De Italiaan is misschien nog geen ronkende naam bij het grote publiek, maar reed de voorbije jaren al klinkende uitslagen bij elkaar. Zo werd hij vorig jaar zesde in de Brabantse Pijl en derde in de Amstel Gold Race. Dit seizoen won hij al een etappe in Parijs-Nice en werd hij zevende in de E3 Harelbeke en tiende in de Ronde van Vlaanderen.

Rituitslag

1. Sonny Colbrelli (Bahrain)

2. Petr Vakoc (Quick-Step)

3. Tiesj Benoot (Lotto)

4. Tim Wellens (Lotto)

5. Bert-Jan Lindeman (LottoNL)

6. Christopher Juul-Jensen (Orica)

7. Laurens De Plus (Quick-Step)

8. Silvan Dillier (BMC Racing)

9. Victor Campenaerts (LottoNL)

10. Dries Devenyns (Quick-Step)