Aanwezigheid burgemeester op “bijeenkomst Grijze Wolven” beroert Maasmechelse coalitie

Print
Aanwezigheid burgemeester op “bijeenkomst Grijze Wolven” beroert Maasmechelse coalitie

Foto: Photo: Tom Palmaers

Brussel / Maasmechelen -

De lokale N-VA in Maasmechelen neemt burgemeester én coalitiepartner Raf Terwingen (CD&V) in het vizier. Terwingen sprak vorige maand op de infoavond van een organisatie waar de extreemrechtse Turkse Grijze Wolven achter schuil zouden gaan. Eerder hadden anonieme N-VA-bronnen in De Tijd al kritiek geuit. Meerderheidspartij Open Vld en oppositiepartij sp.a willen eerst het hele verhaal kennen.

Humo bracht de bijeenkomst van de Belgiça Türk Federasyon en Eisden Ülkü Ocagi in Maasmechelen dinsdag onder de aandacht. Terwingen reageert in het weekblad dat hij niet wist dat het mantelorganisaties zijn van de Grijze Wolven en de MHP, de Partij van de Nationalistische Beweging.

“Als ik dat had geweten, was ik er natuurlijk niet naartoe gegaan”, zegt burgemeester Terwingen. “Ik heb er geen toespraak gehouden. Ik heb gewoon heel praktisch geantwoord op vragen, over het slachten van schapen, en over problemen met bouwvergunningen. Er is niet over religie of politiek gepraat.”

Terwingen woonde de bijeenkomst bij op uitnodiging van partijgenoot Mustafa Uzun, die later dit jaar schepen wordt in Maasmechelen. “Meneer Uzun lijkt mij een moderne Turk die zich niet laat meeslepen in religieuze afaires”, zegt de CD&V’er. Uzun zelf benadrukt dat hij als gemeenteraadslid en toekomstig schepen “afstand houdt van alles wat niet in onze samenleving thuishoort”. “Dat fascisme en racisme was misschien vroeger zo, maar toch zeker niet in onze gemeente.”

De lokale N-VA - die samen met CD&V en Open Vld Maasmechelen bestuurt - noemt “de kritiekloze aanwezigheid van eender welk politicus op een bijeenkomst van de Grijze Wolven niet aanvaardbaar”. De Vlaams-nationalisten zullen zich naar eigen zeggen “in alle kalmte intern beraden” over de zaak en hun coalitiepartners erover aanspreken. “In ieder geval maakt dit het draagvlak voor de schepenwissel van CD&V later dit jaar niet groter”, klinkt het nog bij lokaal woordvoerder Andy Pieters.

Coalitiepartner Open Vld wil nog geen commentaar kwijt over de zaak. “We willen rustig afwachten wat er klopt en niet aan het verhaal en dan zullen we dat binnen de partij bekijken”, klinkt het bij tweede schepen Erik Kortleven.

Ook oppositiepartij sp.a reageert afwachtend, maar vindt het niettemin “niet zo’n goed idee dat Terwingen er als burgemeester aanwezig was”. “Ik heb begrepen dat hij het had over het offerfeest. We zijn nu aan het afwachten”, stelt lokaal sp.a’er Daan Deckers. “We willen weten of hij effectief niet wist dat het een bijeenkomst was van de extreem nationalistische partij en wat er precies gebeurd is. Daar is nog veel onduidelijkheid over. We zullen de burgemeester erover aanspreken om zijn verhaal te horen. Voor de rest volgen we het op willen we nu geen verdere uitspraken doen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio