© *

Kunstenaar Jeff Koons steekt handtassen Louis Vuitton in nieuw jasje

Het Franse modehuis Louis Vuitton lanceert eind deze maand een exclusieve collectie handtassen, ontworpen door niemand minder dan Jeff Koons. Met de hulp van grootmeesters zoals Da Vinci, Rubens en Van Gogh.

edm

Louis Vuitton werkte in het verleden al vaker samen met kunstenaars - denk aan Stephen Sprouse en Takashi Murakami - maar wist nu met Jeff Koons een grote vis te strikken.

De Amerikaanse kunstenaar, die voor zijn werk vaak bestaande beelden herinterpreteert (en daarmee al eens de dunne grens met plagiaat overschrijdt), koos ervoor om een aantal van zijn ‘Gazing Ball’-schilderijen af te beelden op populaire handtassen van het Franse modehuis.

Zo staat de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci te blinken op de Speey bag, terwijl het Graanveld met cipressen van Vincent Van Gogh een tweede leven krijgt op de Neverfull-handtas. Naast Da Vinci en Van Gogh, koos Koons nog voor werken van Rubens, Fragonard en Titian. Het idee achter deze samenwerking is om de oude meesters opnieuw tot bij het grote publiek te brengen.

Wie er van droomde ooit een kunstwerk van Koons in huis te halen, kan misschien beginnen met een handtas: met prijzen die starten bij iets meer dan 2.000 euro zijn die niet enkel voor de ‘lucky few’ weggelegd. Voor het eerst krijgt het iconische Louis Vuitton-monogram ook andere initialen, namelijk ‘JK’.

Deze vijf tassen worden hoogstwaarschijnlijk niet het laatste wapenfeit van Koons voor Louis Vuitton. Blijken ze in de smaak te vallen, dan plant Koons de collectie nog uit te breiden aan de hand van de veertig schilderijen die hij onder handen nam voor zijn ‘Gazing Ball’-serie tussen 2014 en 2015.

De eerste collectie ligt vanaf 28 april in een aantal geselecteerde boetieks van Louis Vuitton, waaronder die van Brussel.

Sterren verzamelen zich in het Louvre voor lancering nieuwe collectie Louis Vuitton

Dinsdag onthulde het Franse luxemerk Louis Vuitton een nieuwe collectie handtassen en accessoires, ontworpen in samenwerking met de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Het evenement vond plaats in het Louvre Museum in Parijs, waar een dinertje werd georganiseerd naast de Mona Lisa in Salle des Etats. Onder meer de kunstenaar zelf en veel beroemdheden - van Jennifer Aniston tot Cate Blanchett - waren van de partij.

Niet te missen