Permafrost smelt veel sneller dan verwacht door klimaatopwarming

Print
Permafrost smelt veel sneller dan verwacht door klimaatopwarming

De klimaatverandering zal een pak meer permafrost – permanent bevroren grond – doen smelten dan tot nog toe werd aangenomen, blijkt uit internationaal onderzoek. Door toedoen van het veranderende klimaat zou zo’n 20 procent meer permafrost ontdooien dan eerder werd aangenomen. Elke graad opwarming is goed voor een verlies ter grootte van India.

Onderzoekers van de universiteit van Leeds, Exeter en de Britse Met Office waarschuwen in Nature Climate Change dat zo’n 20 procent meer bevroren grond zou ontdooien dan tot nog toe werd aangenomen. Voor elke graad opwarming dreigt een oppervlakte van 4 miljoen vierkante kilometer te smelten, een gebied groter dan India. Smeltende permafrost leidt tot grote problemen waaronder verzakkende infrastructuur en instortende gebouwen. Zo’n 35 miljoen mensen wereldwijd leven in gebieden met permafrost.

Naar verwachting zal de temperatuur wereldwijd nog veel verder stijgen. En hoe gaat het permafrost daarop reageren? De onderzoekers simuleerden een scenario waarin de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden Celsius. In dat geval bleek meer dan 40 procent van het permafrost dat vandaag de dag op aarde te vinden is, te smelten. Bij een opwarming van 1,5 graad, blijkt er 2 miljoen vierkante meter permafrost gered te kunnen worden. “Het halen van de ambitieuze klimaatdoelen van het akkoord in Parijs kan het verlies beperken,” verklaart onderzoeker Sarah Chadburn. “En voor het eerst hebben we berekend hoeveel permafrost er dan gered kan worden.”