Eindelijk: Taiwan schrapt honden en katten van het menu en voorziet zware straffen

Print

Taiwan is het eerste Aziatische land dat honden en katten van hun menu wil bannen. Als je er toch nog graag eentje oppeuzelt, dan riskeer je daar zware boetes voor. De overheid heeft dat laten vastleggen in een herziene versie van het Dierenbeschermingsdecreet. Dat melden verschillende lokale media.

Doordat er steeds meer mensen graag een huisdier houden in dat land, merkt de horeca een groot verschil in attitude ten opzichte van het eten van honden en katten. Dat is ook de overheid opgevallen en zij willen dan ook de wet wijzigen.

Zij schrappen honden en katten als voer nu van het menu in een nieuw amendement. Een boete van 250.000 Taiwanese dollar, ofwel meer dan 7.500 euro. Dat kan het eten van deze huiselijke viervoeters opleveren.

Beter leven voor huisdieren

Het eten van honden en katten is niet het enige dat veel zwaarder bestraft zal worden. Mishandeling of geweld tegen dieren levert door hetzelfde herziene decreet ook een strengere straf op. Dat kan oplopen tot 2 miljoen Taiwanese dollars, ongeveer 61.000 euro, of een celstraf van twee jaar.

Als een dierenmishandelaar hervalt in zijn daden, dan kan die celstraf verhoogd worden naar vijf jaar en zal hij nog meer Taiwanese dollars moeten neertellen. Daarnaast laten de aanpassingen en toevoegingen aan het decreet ook toe dat die mensen publiekelijk aan de virtuele schandpaal genageld kunnen worden: hun namen en foto’s worden dan overal verspreid door de overheid.

Het zal ook illegaal zijn om je kat of hond uit te laten terwijl je hem aan een leiband met een fiets of brommer begeleid.

Implementering

Het herziene decreet moet nu nog ondertekend worden door de Taiwanese president Tsai Ing-Wen. Als zij het voorstel goedkeurt dan zal het nieuwe Dierenbeschermingsdecreet eind april in werking treden.