Mode

Daarom komen je schoenveters altijd los bij het lopen

Print
Daarom komen je schoenveters altijd los bij het lopen

Foto: Shutterstock

Hoe stevig je ze ook strikt, veters lijken altijd op de een of andere manier los te komen als je aan het lopen bent. Uit onderzoek van de Universiteit van Californië - Berkeley blijkt dat er wel degelijk een wetenschappelijke verklaring is voor dat fenomeen.

Een team van ingenieurs verbonden aan UC Berkeley boog zich over de eenvoudige levensvraag waarom veters altijd loskomen. Dankzij een slow-motioncamera en een set experimenten, kon de studie uitwijzen dat een veter loskomt in een fractie van een seconde en dat dat getriggerd wordt door een complexe interactie van verschillende krachten. 

Uit de slow-motionbeelden van een loper bleek dat een veter loskomt als volgt: als je loopt dan komt je voet op de grond terecht met een kracht die zeven keer groter is dan de zwaartekracht. Daardoor rekt de veter uit en ontspant die zich vervolgens als antwoord op die impact. Als de knoop losser wordt dan oefent het zwaaien van het been op zijn beurt een kracht uit op de vrije uiteinden van de veter en dat leidt al snel tot het loskomen van de veters.

"Het interessante aan dit mechanisme is dat veters mooi geknoopt blijven en dat vaak voor een heel lange periode. Het is pas als er een klein beetje beweging inkomt dat er een sneeuwbaleffect optreedt waardoor ze loskomen", besluit co-auteur Christine Gregg.

Niet te missen