Brieven onderzocht na aanslag op spelersbus: "Ook sporters staan op dodenlijst van IS"

Print
Na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund onderzoeken de speurders een mogelijke islamistische achtergrond maar ook een link met het antifascistisch milieu. Dat melden Duitse media.

Volgens Duitse media zoals Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR en het persagentschap DPA wordt in een eerste brief die de verantwoordelijkheid opeist, verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn en de Duitse inzet van gevechtsvliegtuigen in Syrië.

In veiligheidskringen werd sterk beklemtoond dat een islamistische achtergrond bij de aanslag niet duidelijk is, dat daarvoor verder onderzoek nodig is. De brief vertoont zo geen symbolen van terreurmilitie Islamitische Staat (IS). De brief zou wel beginnen met de woorden "In naam van Allah". De brief zou verder ook melden dat de Duitse gevechtsvliegtuigen betrokken zijn bij de moord op moslims in het kalifaat van Islamitische Staat. Verder zou de brief vermelden dat nu ook sporters en andere prominenten in "Duitsland en andere kruisvaarderslanden" op een "dodenlijst van Islamitische Staat" staan, klinkt het in verschillende Duitse media.

Tweede brief

Volgens persbureau DPA zou dinsdagavond laat op het internet een tweede brief zijn verspreid. Daarin wordt gezegd dat de bus met zelfgemaakte explosieven werd aangevallen als "symbool voor het beleid van BVB", dat zich niet voldoende uitspreekt tegen racisten, nazi's en rechtspopulisten.

De onderzoekers benadrukken echter dat achtergrond van de aanslag in geen geval al vaststaat. Het federaal parket, dat het onderzoek heeft overgenomen, zal tijdens een persconferentie om 14 uur meer informatie geven over de huidige stand van het onderzoek.

Ondertussen is er op de plek van de aanslag woensdagochtend nog steeds massale aanwezigheid van zwaarbewapende agenten met kogelvrije vesten. Alle straten zijn er afgesloten met dwars staande politievoertuigen.