Brieven onderzocht na aanslag op spelersbus: "Ook sporters staan op dodenlijst van IS"

Na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund onderzoeken de speurders een mogelijke islamistische achtergrond maar ook een link met het antifascistisch milieu. Dat melden Duitse media.

Volgens Duitse media zoals Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR en het persagentschap DPA wordt in een eerste brief die de verantwoordelijkheid opeist, verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn en de Duitse inzet van gevechtsvliegtuigen in Syrië.

In veiligheidskringen werd sterk beklemtoond dat een islamistische achtergrond bij de aanslag niet duidelijk is, dat daarvoor verder onderzoek nodig is. De brief vertoont zo geen symbolen van terreurmilitie Islamitische Staat (IS). De brief zou wel beginnen met de woorden "In naam van Allah". De brief zou verder ook melden dat de Duitse gevechtsvliegtuigen betrokken zijn bij de moord op moslims in het kalifaat van Islamitische Staat. Verder zou de brief vermelden dat nu ook sporters en andere prominenten in "Duitsland en andere kruisvaarderslanden" op een "dodenlijst van Islamitische Staat" staan, klinkt het in verschillende Duitse media.

Tweede brief

Volgens persbureau DPA zou dinsdagavond laat op het internet een tweede brief zijn verspreid. Daarin wordt gezegd dat de bus met zelfgemaakte explosieven werd aangevallen als "symbool voor het beleid van BVB", dat zich niet voldoende uitspreekt tegen racisten, nazi's en rechtspopulisten.

De onderzoekers benadrukken echter dat achtergrond van de aanslag in geen geval al vaststaat. Het federaal parket, dat het onderzoek heeft overgenomen, zal tijdens een persconferentie om 14 uur meer informatie geven over de huidige stand van het onderzoek.

Ondertussen is er op de plek van de aanslag woensdagochtend nog steeds massale aanwezigheid van zwaarbewapende agenten met kogelvrije vesten. Alle straten zijn er afgesloten met dwars staande politievoertuigen.

OVERZICHT. “Explosies waren gerichte aanval tegen Borussia Dortmund”

© AP

Opschudding in Dortmund, waar dinsdagavond drie explosies de spelersbus van voetbalclub Borussia troffen. De explosieven waren verstopt in een haag langs de weg. Het team was op dat moment net op weg naar het eigen Signal Iduna Park, het stadion waar het een kleine twee uur later de kwartfinale van de Champions League had moeten spelen. Verdediger Marc Bartra werd met snijwonden aan de hand afgevoerd naar het ziekenhuis. Na crisisberaad werd besloten de match uit te stellen naar woensdagavond 18u45. In een persconferentie sprak de Duitse politie van “een gerichte aanval” tegen de ploeg.

Tijdens een persconferentie heeft de Duitse politie meer duidelijkheid verschaft over de aanval op de spelersbus van voetbalclub Borussia. Zo is volgens hen sprake van “een gerichte aanval” tegen de ploeg. Ook zou er een briefje van de dader gevonden zijn. Wat er in die brief staat kon de woordvoerder niet kwijt, ze onderzoeken het verder.

De gebruikte explosieven, die in een haag verstopt waren, worden momenteel onderzocht. Volgens de politie zijn het wel degelijk “zware springtuigen” en geen voetzoekers. Voor de wedstrijd van morgen garandeert de Duitse politie een enorme politiemacht op de been te brengen. Dit om de veiligheid van de spelers en de fans te kunnen garanderen.

© AFP

Voorts zou de gewonde speler, Marc Bartra geopereerd worden. De Spaanse verdediger moest naar het ziekenhuis met snijwonden, maar nu blijkt hij een fractuur aan de hand te hebben.

Drie explosies

De spelersbus was op het moment van het gebeuren net vertrokken van het spelershotel naar het stadion. Daar hadden de Borussen om 20u45 het Franse AS Monaco partij moeten geven in de heenmatch van de kwartfinales van de Champions League.

Door de drie explosies werden de wielen van het voertuig geraakt en brak één van de ramen. De Spaanse verdediger Marc Bartra (26) liep door de rondvliegende glasscherven snijwonden op en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand zou echter niet ernstig zijn.

“Ik zat op de bus op de laatste rij naast Marc”, vertelde Dortmund-doelman Roman Bürki aan de krant Blick. “Toen de bus de hoofdstraat opdraaide hoorden we een luide knal, een echte explosie. We hebben ons toen gebukt en op de grond gelegd, omdat we niet wisten of er meer zou gebeuren. Marc werd hierbij geraakt door rondvliegende glassplinters.”

Omdat rekening gehouden wordt met de mogelijkheid van een aanslag, kwamen de hulpdiensten meteen massaal ter plaatse om het gebied te ontruimen. De spelers van Borussia werden in veiligheid gebracht terwijl in het Signal Iduna Park de fans al toestroomden. Rond 20u30 werd er na crisisberaad tussen club, politie, brandweer en de Europese Voetbalbond besloten de kwartfinale te laten uitstellen naar woensdag 18u45.

Borussia Dortmund startte via Twitter een actie om slaapplaatsen voor de fans van het Franse AS Monaco te vinden. Onder de hashtag #bedforawayfans werden slaapplekken aangeboden voor de aanhang van AS Monaco. Dat initiatief kon alvast op veel bijval rekenen

© AFP

“Aanslag”

“Er is een bomaanslag gepleegd op de spelersbus”, verklaarde Borussia-voorzitter Hans-Joachim Watzke bij Sky. “Het hele team is in shock. Het zijn beelden die we onmogelijk uit ons hoofd kunnen zetten. Ik hoop maar dat het team in staat is morgen te spelen.”

“Het onderzoek naar wie de explosieven geplaatst heeft loopt nog”, verduidelijkte de woordvoerder. “Op dit moment wijst niets op terrorisme of wangedrag van supporters. Het enige wat vrij zeker is, is dat de explosieven in een haag op de route van de spelersbus waren verstopt. Ze gingen af op het moment dat het voertuig passeerde.”

© AFP

© EPA

© EPA

© AP

© Photo News

© EPA

© EPA