Anick kiest voor euthanasie één week na huwelijk: “Ze wilde nog trouwen, en dan is ze gestorven”

Print
Anick kiest voor euthanasie één week na huwelijk: “Ze wilde nog trouwen, en dan is ze gestorven”

Voor ze afscheid nam van het leven, gaf Anick nog haar jawoord aan haar vriendin uit Lanaken Foto: HBVL

Lille / Lanaken -

Nog één keer alle dingen doen die ze leuk vond, en trouwen met haar grote liefde, Anick Delvax uit Lanaken. Dat is wat Anick Lys (45) uit Lille wilde doen in de laatste maand van haar leven. Een week geleden gaf ze haar jawoord op haar ziekenhuisbed, en ze kreeg afgelopen zaterdag een pakkend afscheid van haar favoriete voetbalploeg Club Brugge. Gisteren, op haar verjaardag, is Anick Lys overleden na euthanasie.

“Anick was al lang zwaar ziek. Ze leed erg veel pijn. Haar vader had dezelfde ziekte. Ze had hem zien aftakelen en twee jaar geleden zien sterven, en ze wist: dat wil ik niet”, vertelt de Breese Marijke Timmermans, een goeie vriendin die haar tot op het laatst bijstond.

Anick Lys leed aan pulmonale hypertensie, een zeldzame longaandoening. “Ze kreeg al de hoogst mogelijke dosis pijnstillers, maar zelfs dan had ze nog pijn. Anick was een doorzetter, iemand die altijd vastberaden door het leven stapte. Ze wist al een tijdje dat ze euthanasie wilde. Een maand geleden nam ze de beslissing: op 11 april, op haar verjaardag, zou ze sterven. Dan zou er in de toekomst maar één datum zijn waarop haar familie en vrienden om haar moesten treuren.”

“Na die beslissing begon ze af te tellen. Ze wilde nog één keer alles doen wat ze graag deed”, zegt Marijke. Zelfs al was ze opgenomen in het ziekenhuis UZ Leuven.

Laatste keer supporteren

Zo wilde ze haar liefde bewijzen aan haar vriendin Anick Delvax (31) uit Lanaken, met wie ze al vier jaar samen was. “We hebben alles nog snel kunnen regelen, en op dinsdag 4 april zijn de twee in het ziekenhuis getrouwd. Het was een mooi moment. Het ziekenhuis had voor hapjes, taart en champagne gezorgd.”

Foto’s en berichten op Facebook tonen dat heel veel mensen met haar meeleefden, tijdens haar laatste maand. “Anick is erg open geweest over haar plan om te sterven. Ze had een brief daarover op haar Facebook-pagina gezet”, zegt Marijke.

Omdat ze al van kleinsaf een fervente fan van Club Brugge was, kenden veel supporters van blauw-zwart haar. Ook in supportersmiddens werd aangeslagen gereageerd.

“Zaterdag zijn we nog een laatste keer met Anick naar het voetbalstadion in Brugge getrokken, voor de match tegen Charleroi. Het was een erg emotionele uitstap. We zijn ook een laatste keer een hamburger gaan eten — ook iets waar ze zo van hield.

“Na de wedstrijd is ze door Club Brugge achter de schermen ontvangen, en heeft ze verschillende van haar favoriete spelers ontmoet: Timmy Simons, Ruud Vormer,... Zelfs trainer Michel Preud’homme is haar komen groeten.”

“Ze was erg gelukkig achteraf. Ze was emotioneel, maar je zag dat het haar laatste krachten had gevraagd. Na de reis naar Brugge ging ze erg achteruit.”

Anick kiest voor euthanasie één week na huwelijk: “Ze wilde nog trouwen, en dan is ze gestorven”
Michel Preud’homme kwam Anick zaterdag nog groeten.

Om elf uur gisterochtend is Anick Lys overleden in het ziekenhuis in Leuven, na euthanasie. Op hetzelfde moment verzamelden een groep van haar vrienden-supporters voor de poorten van het Jan Breydelstadion in Brugge, om haar te steunen. De spelers van Club Brugge, die aan hun training begonnen, hielden één minuut stilte.

“Anick heeft nog gelachen en gezongen”, zegt Marijke. “Ze heeft genoten tot het laatste moment. Ze zei dat ze verbaasd was dat er zoveel mensen met haar meeleefden. Dat had ze niet verwacht.”