Kneep Fortis een oogje dicht bij geldtransacties Nederlandse drugskoning?

Print
Kneep Fortis een oogje dicht bij geldtransacties Nederlandse drugskoning?

Foto: BELGAIMAGE

In de zaak rond de Nederlandse drugskoning Dori X. uit Venlo heeft de advocaat van de ex-vrouw van X. de Belgische tak van Fortis aangevallen. Volgens de advocaat heeft de bank “de ogen gesloten” bij geldtransacties van de drugskoning.

Drugskoning Dori X. uit Venlo verdiende tussen 2002 en 2012 miljoenen met criminele activiteiten in Nederland, België en Duitsland. Volgens het Openbaar Ministerie behoorde ook Dori’s ex-vrouw Carin H. tot zijn criminele organisatie. De advocaat van Carin H., is het daar niet mee eens. Tijdens de verdediging van zijn cliënt viel Donkers ook openlijk Fortis – intussen BNP Paribas Fortis – aan. “De bovenwereld heeft een oogje dichtgeknepen of behoorlijk zitten slapen”, stelt Donkers. “Niemand vroeg Carin bijvoorbeeld waar de kapitalen vandaan kwamen die ze naar Fortis in België moest brengen.”

Carin H. reisde drie keer in opdracht van haar man naar België. Met die transacties – de biljetten zaten soms in een plastic boodschappentas – was in totaal 300.000 euro gemoeid. Nochtans hebben banken in België de plicht verdachte transacties te melden aan opsporingsdiensten.