-

Voetbalbond vraagt uitleg: riskeert Nainggolan schorsing?

Print
Voetbalbond vraagt uitleg: riskeert Nainggolan schorsing?

Bondscoach Roberto Martinez met Radja Nainggolan Foto: Photo News

Brussel -

Los van het feit of Radja Nainggolan nu dronken reed of niet: is het normaal dat een Rode Duivel twee dagen voor een (oefen)interland om zeven uur ’s ochtends met te veel promille achter het stuur zit? De voetbalbond stelt een onderzoek in.

Eén ding is duidelijk: bij de Belgische voetbalbond zit men verveeld met het verhaal rond Radja Nainggolan. “Wij gaan dit onderzoeken”, aldus Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de voetbalbond en op die manier in direct contact met bondscoach Roberto Martinez. “Dit voorval gebeurde tussen twee wedstrijden van de Rode Duivels. Hoewel de spelers na de wedstrijd tegen Griekenland tot zondagavond vrij hadden, valt dit wel in het tijdskader van zijn verblijf bij de Rode Duivels. We gaan in de eerste plaats bekijken of de aangehaalde feiten kloppen. Als dat het geval blijkt, gaan we in tweede instantie de gebruikelijke interne procedure opstarten”, aldus Van Puyvelde. “Daar maakt onder meer een gesprek met Radja Nainggolan deel van uit. Dan gaan we samen met de bondscoach deze zaak uitklaren en communiceren. Alles wat er voor de rest verteld wordt, is vooruitlopen op de zaken.”

Gesprek Martinez-Nainggolan

Het liep al eerder scheef tussen de Rode Duivels en Nainggolan. Omdat hij in oktober geblesseerd afzegde voor de nationale ploeg maar intussen wel een wedstrijdje met de B-ploeg van AS Roma tegen een jeugdteam speelde, riep Martinez Nainggolan niet op voor de interlands tegen Nederland en Estland in november. In de rand daarvan heette het dat Martinez problemen had met het rookgedrag en de levensstijl van de middenvelder. In december ging de bondscoach in Rome de topper tegen AC Milan bekijken om daarna met Nainggolan te praten. De bondscoach zei vooraf dat hij niet alléén beoordeelde op prestaties maar ook op “levensstijl en gedrag in de groep”. Martinez vertelde daarvan niets tegen Nainggolan zelf, die na dat gesprek niet overtuigd was. “Als hij problemen heeft met mijn stijl moet hij daarvoor uitkomen”, zei Nainggolan. Voor de interlands tegen Griekenland en in Rusland vorige maand was de speler van AS Roma twee keer 90 minuten basisspeler. Tussen die twee interlands ging hij op zwier. Er is nu weer een extra hoofdstuk geschreven in de relatie Martinez-Nainggolan.

Het is afwachten wat de bond uiteindelijk zal beslissen. Het is de jongste decennia uitsluitend bij de beloften (min 21-jarigen) gebeurd dat spelers door de voetbalbond werden geschorst voor extrasportieve uitspattingen. Sinds de invoering van het profvoetbal in België begin jaren 70 werd nog nooit een speler officieel door de bond geschorst.

Eden Hazard werd in 2011 wel door toenmalig bondscoach Georges Leekens één wedstrijd naast de selectie gelaten omdat hij na zijn wissel een hamburger ging eten en niet langer naar de wedstrijd keek. Dat was echter een disciplinaire sanctie van de bondscoach, niet van de voetbalbond in zijn geheel.

Nainggolan en zijn boezemvriend herinneren zich plots wel heel wat meer over hun feestnacht. Lees het volledige artikel hier.