VN roept EU op om geen vluchtelingen meer naar Hongarije te sturen: “Situatie voor asielzoekers is daar nog verslechterd”

Print
VN roept EU op om geen vluchtelingen meer naar Hongarije te sturen: “Situatie voor asielzoekers is daar nog verslechterd”

Foto: EPA

De VN-vluchtelingorganisatie UNHCR roept de EU op om geen asielzoekers naar Hongarije te sturen. “De situatie voor asielzoekers, die al zorgwekkend genoeg is, is in Hongarije volgens de jongste wetgeving nog verslechterd”, zegt vluchtelingencommissaris Filippo Grandi op maandag in Genève.

Het UNHCR heeft de EU maandag aangespoord om geen vluchtelingen meer naar Hongarije te sturen. Daar is sinds 28 maart een wet van kracht die voorziet in het systematisch opsluiten van vluchtelingen in gesloten centra. De asielzoekers worden er vastgehouden in twee gesloten opvangcentra aan de grens met Servië. Volgens de VN zitten de migranten er in “enkele containers met prikkeldraad rond”. Het orgaan zegt dat er op 7 april 110 personen in de kampen zaten, waaronder kinderen en niet-begeleide minderjarigen.

De EU-lidstaten sturen conform de Dublinverordening vluchtelingen terug naar het land waar ze hun eerste aanvraag deden. Maar de vluchtelingencommissaris roept op om de transfers naar Hongarije pas te hervatten als “Hongarije zich weer aan het internationale recht houdt”. In 2016 werden er 513 migranten naar Hongarije overgebracht.

(belga)