Infosessie rond orgaandonatie bij Mevlana moskee

Print

Foto: Tonino Di Pietrantonio

Waterschei Noord

Genk - Dinsdagvoormiddag 21 maart tijdens het vrouwenontbijt en vrijdag 31 maart na het vrijdaggebed voor de mannen ging in de Mevlana Moskee in Waterschei een infosessie door rond orgaandonatie. De infosessie kwam tot stand omdat een aantal studenten (Said Ait Aadi, Farman Xelany, Celina Sabia en Mirjam Smets) van de Sociale Hogeschool in Heverlee dit thema als stageopdracht hadden meegekregen.

De Christelijke Mutualiteit (CM) en het Team Orgaantransplantatie van het UZ Gasthuisberg van Leuven zetten samen met de studenten hun schouders onder de organisatie van deze boeiende infosessies in de Moskee. Ze werden hartelijk onthaald door voorzitter Bilal Altinpinar van de moskee. Ook voor de Turkse gemeenschap is dit een belangrijk gespreksonderwerp. Het thema werd uitgediept en bespreekbaar gemaakt door middel van een duidelijke toelichting door Nele Grossen en Bruno Desschans van het Team Orgaantransplantatie. Het geheel werd ook ondersteund door getuigenissen van mensen van de Turkse gemeenschap die een transplantatie achter de rug hadden.

Verschillende onderwerpen kwamen aan bod. Er werd stilgestaan bij de wachtlijst waar vandaag meer dan duizend mensen op een nieuw leven wachten via orgaantransplantatie. Zo hoopt een meisje met mucoviscidose op een nieuwe long voor een tweede adem. Een vrouw wacht op een nieuwe nier zodat ze niet langer drie keer per week aan de dialyse moet. Een man heeft dringend een nieuw hart nodig voor een nieuwe start.

Elk jaar sterven er honderden mensen omdat er te weinig organen afgegeven worden . Eén orgaandonor kan tot acht levens redden. Praat daarom met je familie over orgaandonatie. En laat je registreren!

Wat zegt de wet over orgaandonatie? De wet over orgaan- en weefseldonatie bepaalt dat iedereen donor is, tenzij er officieel verzet aangetekend werd. In de praktijk gaan de artsen na of iemand geregistreerd is als donor. Is dat niet het geval, zullen ze aan de nabestaanden vragen hoe de overledene tegenover orgaandonatie stond. Een moeilijk gesprek op een moeilijk moment.
Daarom is het belangrijk dat je praat met je familie over donatie, zodat ze jouw mening kennen. En dat je je laat registreren!

Overigens komen niet alleen organen van jonge mensen in aanmerking. Door de grote nood aan organen en de steeds betere medische technieken kan je na je dood ongeacht je leeftijd het verschil maken voor anderen. Je officieel registreren als orgaandonor kan snel en eenvoudig op de dienst Bevolking van je gemeente.

Met dergelijke acties hoopt het ziekenfonds mensen te overtuigen om met je familie te praten over orgaandonatie en om je als donor te laten registreren. Want ook als je er niet meer bent, kun je nog solidair zijn met anderen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio