Great Barrier Reef naar schatting voor twee derde beschadigd

Print
Great Barrier Reef naar schatting voor twee derde beschadigd

Foto: EPA

Het Australische Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, is volgens een nieuwe studie mogelijk nog meer in gevaar dan gedacht. Onderzoekers schatten dat maar liefst twee derde van het rif verbleekt is. Dat meldt het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies, een kenniscentrum voor onderzoek naar koraalriffen, dat onderdeel is van de James Cook Universiteit in het Australische Townsville.

De nieuwe schade situeert zich vooral in het centrale gedeelte van het rif. Bij het onderzoek werden luchtbeelden gemaakt van het Great Barrier Reef. De wetenschappers onderzochten dit jaar al 800 koraalkolonies. Geschat wordt dat twee derde van het hele Australische rif nu beschadigd is, met het nieuwste kleurverlies dus inbegrepen.

Dit is de vierde grote golf van koraalverbleking, na die van 1998, 2002 en 2016. Bij de verbleking van vorig jaar situeerde de zwaarste schade zich in het noordelijke deel. Professor Terry Hughes van de James Cook Universiteit zei maandag dat er “nauwelijks kans is op herstel”. Het duurt normaal jaren voor koraalrif zich herstelt. Enkel in het zuidelijke gedeelte van het rif zijn er nog onaangetaste zeediertjes.

Volgens Hughes verbleekt het Great Barrier Reef door hogere temperaturen, veroorzaakt door klimaatopwarming. Het warmere zeewater maakt algen in het koraal giftig. Daarop stoten de koralen hen af en zo verliezen ze hun kleur.

(belga)