Food

"Wijn drinken is beter voor de hersenen dan wiskundeproblemen oplossen"

Print
"Wijn drinken is beter voor de hersenen dan wiskundeproblemen oplossen"

Foto: Shutterstock

Goed nieuws voor wie wiskunde verafschuwt, maar op regelmatige basis wel een lekker wijntje lust. Volgens neurowetenschapper Gordon Shepherd, verbonden aan de Yale School of Medicine, traint het proeven van wijn de hersenen meer dan het oplossen van een wiskundeprobleem. Dat komt omdat er bij het proeven meer grijze materie wordt aangesproken.

Dr. Gordon Sheperd doet al jaren onderzoek naar hoe smaak in de hersenen wordt verwerkt. Hij kan dan ook concluderen dat het drinken van wijn de ideale workout is voor ons brein omdat het meer dan gelijk welke andere menselijke bezigheid interactie uitlokt in de grijze materie. Volgens Sheperd is het ruiken en analyseren van de wijn voor je die drinkt een toonbeeld van "uitmuntende controle van een van de grootste spieren van het lichaam".

Dat komt omdat als de vloeistof in de mond wordt gewalst de gesofisticeerde tongspieren aan het werk gezet worden en dat samen met duizenden smaakpapillen en geurreceptoren. Sheperd is dan ook van mening dat het gehele proces ervoor zorgt dat de hersenen meer bij de activiteit betrokken zijn dan als je naar muziek luistert of een moeilijk wiskundeprobleem probeert op te lossen.

"Smaak zit niet in wijn zelf"

Daarom vindt hij tegelijk dat bij het proeven van wijn meer aandacht moet worden besteed aan diegene die de wijn drinkt in plaats van de wijn zelf, en dat omdat iedereen zijn eigen referentiekader gebruikt op te proeven en dat sterk afhankelijk is van de eigen herinneringen en emoties. Ook het speeksel, de leeftijd en het geslacht spelen daarbij een belangrijke rol. "De smaak zit niet in de wijn zelf, maar wordt gecreëerd door het brein van de wijnproever", luidt dan ook zijn conclusie. 

Niet te missen