Commotie in Aalst omdat crèche varkensvlees van het menu schrapt

Print
Commotie in Aalst omdat crèche varkensvlees van het menu schrapt

Archiefbeeld stedelijk kinderdagverblijf Oogappel. Foto: WJN

Omdat er nogal wat kinderen met een moslimachtergrond verblijven, heeft het stedelijk kinderdagverblijf Oogappel in Aalst beslist om geen varkensvlees meer op het menu te plaatsen. De bevoegde schepen vindt dat onaanvaardbaar.

Schepen van Leefmilieu, Jeugd, Gezin en Kinderopvang Iwein De Koninck (CD&V) zegt dat de beslissing genomen is door een van de verantwoordelijken van de crèche, zonder het stadsbestuur of het managementteam te informeren. Bij beslissingen met een politieke gevoeligheid, kan dat niet. Wij moesten daarover geïnformeerd worden en zouden het ook verboden hebben. De maatregel is dan ook meteen ingetrokken”, zegt de Aalsterse schepen.

Het was Vlaams Belang dat met het verhaal naar buiten kwam na een anonieme tip van het personeel van de crèche zelf. De bevoegde schepen viel zelf uit de lucht. Hij ontkende eerst nog, maar moest na onderzoek toch toegeven.

Alternatief menu

“Een tijdelijke verantwoordelijke sprak met de kok af om geen varkensvlees meer klaar te maken voor de 145 kinderen waarvoor gekookt wordt”, zegt Anne Van Beneden die verantwoordelijk is voor de kinderopvang in Aalst.

Het motief van de verantwoordelijken van de crèche was dat ze, als er varkensvlees wordt gegeven, telkens voor een alternatief menu moesten zorgen voor de kindjes met een moslimachtergrond. En dat zijn er nogal wat. “Intussen is de beslissing ongedaan gemaakt en wordt er weer zoals vroeger af en toe varkensvlees klaargemaakt.”