Concertband uit Bilzen zoekt blokfluiten voor kinderen in Zambia

Print
Concertband uit Bilzen zoekt blokfluiten voor kinderen in Zambia
Bilzen -

De Concertband Euterpe uit Bilzen viert haar 20 jaar jubileum met een educatief muziekproject in Zambia. “We willen de kinderen van een schooltje in deze kansarme streek van Afrika laten kennis maken met het spelen van muziek. We proberen daarom zoveel mogelijk blokfluiten in te zamelen en ter plekke gaan we deze zomer diverse workshops en lesjes op touw zetten. Bovendien willen we het plaatselijk orkest helpen aan muziekinstrumenten en ander materiaal.”, verduidelijkt coördinator van Euterpe, Katrien Schabregs.

Muziek spelen is voor de leden van de concertband Euterpe uit Bilzen al 20 jaar een grote passie. “We zoeken altijd naar nieuwe invalswegen om onze concerten en projecten een aparte toets te geven. Ook hebben we al diverse concertreizen ondernomen naar onder andere Oostenrijk en Zuid-Afrika.”, aldus dirigent en oprichter Luc Vergauwen. Voor hun jubileumjaar pakken de muziekmakers uit met een educatief project gericht op jongeren in het Afrikaanse Zambia.

“Bij onze voorbereidingen legden we niet alleen contact met een plaatselijk orkestje dat instrumenten kan gebruiken, maar ook met een schooltje in de buitenwijk van Mfuwe. Het schooltje heeft geen schoolbanken en de middelen zijn er beperkt. Er is totaal geen muziekonderricht. We willen de leerkrachten en schoolkinderen in Zambia de basisvaardigheden van muziek maken meegeven.

Daarom streven we ernaar om zoveel mogelijk blokfluiten in te zamelen. Iedereen heeft vroeger zelf op school wel blokfluit gespeeld, dus ze moeten nog in groten getale aanwezig zijn. De blokfluit is een ideaal middel om de kinderen ginder te laten muziek spelen. Het project draagt dan ook de titel ‘Music should have no boundaries’. Deze zomer gaan we ter plaatse lesjes geven.”, aldus de bevlogen muzikanten in Bilzen. Van bevriende verenigingen in de omgeving werden al een aantal muziekinstrumenten aangeboden. “Dit zou zeker een grote meerwaarde betekenen.

Maar om slaginstrumenten zoals pauken ginder te krijgen zoeken we nog een oplossing voor het transport, wie hierbij kan helpen mag ons zeker een seintje geven. Ook wie één of meerdere blokfluiten wil doneren mag een seintje geven op info@concertbandeuterpe.be of via 0498/695475. Steunen kan ook door onze pasta-avond op 27 mei of ons benefietconcert op zondag 9 juli te bezoeken.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio