Fit & Gezond

Daarom ga je slechter slapen naarmate je ouder wordt

Print
Daarom ga je slechter slapen naarmate je ouder wordt

Foto: Shutterstock

Ouder worden brengt heel wat vervelende kwaaltjes met zich mee en slechter slapen is daar één van. Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat dat komt omdat bepaalde mechanismen in de hersenen minder goed beginnen te werken.

Het is geen toeval dat heel wat oudere mensen vaak al op ontiegelijk vroege uren in de weer zijn. Voor veel mensen is het sowieso al geen makkie om elke dag genoeg uren te slapen, maar eenmaal je ouder begint te worden, wordt dat moeilijk en moeilijker. Onderzoekers van de Universiteit van Californië - Berkeley hebben nu ontdekt dat je slechter begint te slapen omdat bepaalde hersenmechanismen een verandering ondergaan.

Uit de studie blijkt dat het problematischer wordt om te slapen eenmaal we eind de twintig zijn en tegen dat je vijftig bent, slaap je zelfs maar de helft meer dan van wat je dertig jaar geleden deed. Dat komt omdat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je hersenen het hebben om de signalen op te pikken dat je effectief moe bent.

"Het is een beetje zoals een radio-antenne die zwak geworden is", zegt Matthew Walker, professor in de neurowetenschap en psychologie en co-auteur van de studie. Volgens Walker maken deze nieuwe inzichten het wel mogelijk om betere slaaptherapie en medicatie te ontwikkelen. 

Niet te missen