Boonen: “Eigenlijk wil ik nog enkele jaren verder fietsen, maar dat gaat niet”

Print
Boonen: “Eigenlijk wil ik nog enkele jaren verder fietsen, maar dat gaat niet”

Foto: carlo coppejans

Tom Boonen was na zijn afscheidskoers te gast in “Vive Tom” op één, een speciale editie van het tv-programma “Vive le Vélo” van Karl Vannieuwkerke. Boonen verscheen strak in pak aan tafel bij Maarten Vangramberen en kreeg meteen een Duvel voorgeschoteld om zijn feest helemaal in te zetten. De ontgoocheling was na de dertiende plaats duidelijk al wat verteerd. “Natuurlijk zou ik graag nog een jaar of twee drie door doen maar dat gaat niet met de status die ik heb verworven.”

“Ik was nog lang in de running voor de zege maar de koers is eigenlijk nooit volledig opengebroken”, was de analyse van Boonen. “Maar het zat er vandaag niet echt in: de benen waren er niet naar en de omstandigheden ook niet, met de wind schuin op kop op de kasseien. De anderen hebben zich bovendien gefixeerd op mijn achterwiel, je kan dat niemand kwalijk nemen maar ze dachten wellicht dat ik kweet nie wat ging doen in de finale... Het was dan ook door mij mee georchestreerd dat Stybar ging. Maar er kwam daarna ook weinig moeite van de tegenstand om iets te doen.”

Meteen komt er nu een einde aan de Boonen-gekte. “Ik had die hype zelf niet verwacht en vond het er soms zelf een beetje erover. Ik heb de laatste weken zo goed mogelijk afgeschermd maar ik kon niet van de aardbol verdwijnen, hé. Ik heb dat goed van me af kunnen zetten, tot de laatste vijf kilometer in de koers vandaag. Toen heb ik toch gedacht: verdorie: het is de laatste keer dat ik hier passeer, ik ga hier waarschijnlijk niet terugkomen met de koersfiets... Het was sowieso veel intenser dan vorig jaar. Het werd een echte belevenis. Het leefde duidelijk en ik heb er echt van genoten. Maar het was een bijna onmogelijke opdracht om ook te winnen. Iedereen weet het en al die andere viseren je...”

Tijd om terug te blikken. Zijn strafste stoot? “Natuurlijk de Parijs-Roubaix uit 2012 maar ook een jeugdkoers in Mol, toen ik dertig kilometer voor het peloton met de blokken van Mapei en Rabobank uitreed.”

Zijn geheim? Zijn authenticiteit? “Geen idee. Ik ben altijd geweest wie ik ben. Ik ben vooral blij dat ik een aantal mensen geïnspireerd heb om te gaan fietsen. Dat is nog het leukste, dat ik effectief iets veranderd heb bij de jeugd zodat ze niet altijd in de zetel zitten met hun Playstation.”

Boonen: “Eigenlijk wil ik nog enkele jaren verder fietsen, maar dat gaat niet”
Foto: één

“Ik ben er klaar mee”

“Weet je, dat aangekondigd afscheid was niet mijn idee. Ik had liever niets gezegd tot pas na de aankomst. Maar dat was niet haalbaar. Of ik stiekem nog wil voortdoen? Natuurlijk zou ik graag nog een jaar of twee drie door doen maar dat gaat niet met de status die ik heb verworven. Niet met al die gekheid en die favorietenrol. Zoals de Ronde van vorige week: die was superplezant toen ik wat wegkapitein was. Spijtig genoeg kan ik niet meer gewoon meerijden. Nu goed, ik ben er klaar mee. Ik ben vandaag geen seconde emotioneel geweest. Ik ben eigenlijk blij.”

En nu? “We hebben bewust lang gewacht om kinderen te krijgen en nu zit ik in een luxesituatie waarin ik een maand of twee-drie kan doen waar ik zin in heb. Er liggen enkele mooie dingen op tafel - waar ik nog niets over kan zeggen - maar nu wil ik eerst zien wat ik het meeste mis.”

“Maar ik ga niet helemaal uit de koers verdwijnen, ik ga missen om aan tafel te lachen en te zeveren. Al dat chiro-gedoe houdt je jong, hé. Maar voor alles is een tijd en het begon toch allemaal te wegen. Nu is het tijd voor iets anders. Ik ben geschrokken van de vele reacties, ze waren echt overweldigend. Ik hoop dat iedereen ervan heeft genoten. Ik heb mijn best gedaan, meer kan ik niet doen”, besloot de meest populaire Belgische renner in jaren, waarna hij terugkeerde naar het feest waar echter geen pottenkijkers welkom waren...

Boonen: “Eigenlijk wil ik nog enkele jaren verder fietsen, maar dat gaat niet”
Foto: carlo coppejans
Boonen: “Eigenlijk wil ik nog enkele jaren verder fietsen, maar dat gaat niet”
Foto: carlo coppejans