Gemeentehuis Leopoldsburg wordt gesloopt

Print
Gemeentehuis Leopoldsburg wordt gesloopt

Met de grote middelen wordt het gemeentehuis gestript en gesloopt. Foto: SB

Leopoldsburg -

Een gespecialiseerd bedrijf heeft de grote middelen van stal gehaald voor de strip- en sloopwerken van het gemeentehuis in Leopoldsburg. Dit gebeurt met de nodige omzichtigheid want het statige voorste stuk blijft behouden en wordt opgenomen in een nieuw project dat in het najaar van 2018 klaar moet zijn. Al die tijd zal een gedeelte van de Koningin Louisa-Marialaan afgesloten blijven.

“De sloopwerken moesten eigenlijk in februari al gestart zijn, maar het was nog even wachten op de nodige vergunningen”, verduidelijkt eerste schepen Erwin Van Pée (sp.a), bevoegd voor openbare werken. “De binnenzijde van het oudste gedeelte is al een flink stuk gestript. Om de stabiliteit te verzekeren, werden een aantal kritische plaatsen verstevigd. Dit gedeelte dateert uit 1856 en werd doorheen de geschiedenis een aantal keren verbouwd. Zo heeft een 3D-scan duidelijk gemaakt dat het puntdakgebinte aan de voorgevel gecorrigeerd moet worden. Het puin van die stripwerken wordt via de achterzijde van het gemeentehuis afgevoerd. Dat gebeurt in aparte fracties met het oog op recyclage. Om die afvoer vlot te laten verlopen en om nadien de bouwkraan te kunnen opstellen, is beslist om de strook aan de Koningin Louisa-Marialaan volledig af te sluiten. Gelukkig kon dat zonder al te veel verkeerstechnische problemen. Voor de aanpalende bewoners is een tijdelijke verharde verbindingsweg aangelegd langs de omheining.”

Gemeenteklok

Gelijktijdig met deze grondige renovatie wil het gemeentebestuur de klok van het gemeentehuis in ere herstellen. “Die wordt al lang niet meer gebruikt, maar we denken eraan om de elektronische verbinding te vernieuwen en ze bijvoorbeeld ’s middags te laden luiden”, vertelt de schepen. “We hebben eerder ook beslist om de sloop- en opbouwwerken op de voet vast te leggen met de zogenaamde time-lapsetechniek. Dit laat ons later toe om het hele verbouwproces in enkele minuten te tonen. Volgens de planning zouden de sloopwerken voor het bouwverlof afgerond moeten zijn, zodat in augustus met de nieuwbouw kan worden gestart. In 2018 moet het geheel klaar zijn en krijgen alle gemeentelijke diensten hun nieuwe centrale stek op het Koningin Astridplein."

Verkoop

Burgemeester Wouter Beke (CD&V) weet meer over het financiële plaatje: “We hebben voor dit project 8 miljoen voorzien. Hiervan zal 2,5 miljoen betaald worden met de opbrengsten van de gebouwen die we van de hand willen doen. Zo is ondertussen een het pand van ‘Huis at Werk’ langs de Nicolaylaan verkocht. Voor de verkoop van de andere panden gaan we een extern bedrijf inschakelen. Voor de overige 5 miljoen gaan we een lening aan voor een periode van 20 jaar. Dit zal enerzijds wel de leninglast verhogen, maar dat wordt voor een deel gecompenseerd doordat we kunnen besparen in de exploitatiekosten van al de gebouwen die we momenteel in gebruik hebben”, aldus de burgemeester.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio