Daarom zag Tom Boonen een triomf in allerlaatste Parijs-Roubaix aan zich voorbijgaan

Print
Daarom zag Tom Boonen een triomf in allerlaatste Parijs-Roubaix aan zich voorbijgaan

Foto: AFP

Tom Boonen finishte in zijn afscheidskoers als dertiende in Parijs-Roubaix . Het was Greg Van Avermaet die zijn allereerste Monument op zak stak door na 257 kilometer op de piste in Roubaix sneller te sprinten dan de Tsjech Zdenek Stybar. Boonen sprintte niet mee voor de zege, waar liep het mis?

1. Uitvallen Terpstra

In een razendsnel eerste wedstrijduur (50,9 km/u) slaagde niemand erin weg te rijden uit het peloton. Enkele (onvermijdelijke) valpartijen zorgden ervoor dat schaduwfavoriet Niki Terpstra er op iets meer dan 100 km van de aankomst de brui aan gaf. De Nederlander was een belangrijke pion voor Tom Boonen: als ex-winnaar werd op hem gerekend om tot in de finale zijn kopman bij te staan. Ook superknecht Yves Lampaert werd al vroeg door een val uitgeschakeld.

2. Enkel Stybar rond zich

Vlak voor het Bos van Wallers zette Boonen zich als topfavoriet op kop maar al snel had hij nog slechts twee ploegmaats rond hem: Matteo Trentin en Zdenek Stybar. Op secteur 17 (Hornaing - Wandignies ****) liet Boonen zich zowaar verrassen toen een man of twaalf wegreed en niemand van Quick Step Floors mee was. Peter Sagan werd weliswaar weggeslagen door pech maar Greg Van Avermaet zat plots wél in een zetel doordat met Daniel Oss een ploegmaat op kop zat. Stybar was de enige Quickstepper die Boonen nog rond zich had.

3. Cruciaal: niet mee met Sagan

Na de gevreesde Mons-en-Pévèle moest Stybar (tot krampens toe) reageren op een uitval van Jürgen Roelandts en Sebastian Langeveld. Toen ook Sagan achter de Tsjech aan ging, maakten Van Avermaet en Degenkolb wel de sprong naar voren maar was Boonen niet mee. Ook toen Sagan wegviel door pech en Moscon samen met Stuyven naar de koplopers reed, was van Boonen geen spoor. Een cruciaal moment, zo bleek.

4. Te sterke Van Avermaet

De groep-Boonen volgde vanaf dan op een halve minuut van de koplpoers tot aan de Carrefour de l’Arbre, de laatste vijfsterren-strook. Maar daar trok Van Avermaet alle registers open en konden vooraan enkel Langeveld en Stybar de olympische kampioen volgen. Boonen probeerde in de achtergrond nog wel iets recht te zetten maar stond er alleen voor met Degenkolb en een gebroken Sagan in zijn wiel. Achteraf zou hij die “laffe” manier van koersen van onder meer Trek-Segafredo aankaarten. Bovendien kon hij niet rekenen op de aanvallende renners van AGR want zowel Stijn Vandenbergh als Oliver Naesen waren toen al uitgeschakeld door (een overdosis) pech. Zijn grootste cartouche leek Boonen bovendien dan al te hebben verschoten...

5. Te sterke Van Avermaet (bis)

Op weg naar de Vélodrome hield Stybar voorin de benen stil, waardoor Van Avermaet en Langeveld met z’n tweetjes de 45 seconden bonus op de groep-Boonen moesten verdedigen. Maar Van Avermaet was opnieuw te sterk. Boonen kwam nooit dichterbij. Van Avermaet bevestigde uiteindelijk zijn superbenen op de legendarische piste door Stybar te remonteren in de sprint.

Conclusie?

Tot dertig kilometer van de streep zat een vijfde zege in Parijs-Roubaix erin voor Boonen. Meer zelfs, op de kasseistroken leek hij één van de beteren. Maar naarmate het einde naderde, zakte hij weg terwijl Sagan en Van Avermaet leken te groeien. De wereldkampioen werd genekt door pech maar Van Avermaet stoomde door en bleek gewoon te sterk.