Congolese oppositieleider roept aanhangers op tot vreedzaam verzet

Print
Congolese oppositieleider roept aanhangers op tot vreedzaam verzet

Moïse Katumbi Foto: REUTERS

Brussel -

De Congolese oppositieleider Moïse Katumbi heeft zondag zijn aanhangers opgeroepen tot “verzet” tegen president Joseph Kabila. Volgens Katumbi illustreert de aanstelling van Bruno Tshibala tot premier “nog maar eens het cynisme” van het staatshoofd en “zijn gebrek aan respect voor het Congolese volk”.

Katumbi onderstreept in een laaiende mededeling dat de benoeming van Tshibala indruist tegen het Oudejaarsakkoord dat een vreedzame transitie naar verkiezingen tegen het jaareinde moet organiseren. Dat akkoord stipuleert immers dat ‘le Rassemblement’ een premier naar voren moet schuiven, terwijl Tshibala onlangs de koepelbeweging van de oppositie heeft verlaten na een twist over de opvolging van de overleden Etienne Tshisekedi.

“Het moment is dus gekomen voor ons, Congolozen, om de uitdaging van alle vrije volkeren aan te gaan en te strijden tegen tirannie, onrechtvaardigheid en onderdrukking”, zo stelt Katumbi. De in ballingschap levende zakenman roept zijn landgenoten op de nieuwe regering niet te erkennen, gevolg te geven aan de oproep van Rassemblement en vanaf maandag de straat op te gaan om “vreedzaam” te protesteren tegen het regime.

De Rassemblement herinnerde zondag nogmaals aan zijn oproep. Maandag wil de beweging haar aanhangers in het hele land de straat opsturen om te betogen voor de integrale uitvoering van het Oudejaarsakkoord. De oppositie wil mobiliseren tot en met 24 april, de verjaardag van het begin van het democratiseringsproces in de vroegere Belgische kolonie.