© AP

Erdogan doet laatste oproep tot Turken in het buitenland: “Breng een stem uit”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Turken die in het buitenland leven zaterdag opgeroepen hun stem uit te brengen in het referendum over de grondwet dat het machtsevenwicht in Turkije ingrijpend zou wijzigen. Zondag is de laatste dag dat de Turken in het buitenland kunnen gaan stemmen. In Turkije valt de stembusgang op 16 april.

“Ik roep vanuit Istanboel naar het buitenland uit: onderschat het niet, ga zonder dralen naar de stembureaus en breng een stem uit”, zei Erdogan op een campagnemeeting in Istanboel.

De Turkse leider nam de gelegenheid ook te baat om andermaal kritiek te leveren op Europese landen die Turkse politici weerden tijdens de campagne. “Ze kennen geen grenzen wanneer het erop aankomt onze ministers, parlementsleden en niet-gouvernementele organisaties te onderdrukken.” Daarnaast herhaalde hij zijn belofte over de herinvoering van de doodstraf.

De Turken in het buitenland zijn goed voor ongeveer 5 procent van de Turkse kiezers en kunnen een beslissende rol spelen in het referendum.