Spoedzitting VN-Veiligheidsraad na gifgasaanval maat voor niets

VS spreken straffe taal: “Als de VN niets doen, doen wij het wel”

Print
VS spreken straffe taal: “Als de VN niets doen, doen wij het wel”

Foto: AFP

De zitting van de VN-Veiligheidsraad over een mogelijke aanval met chemische wapens in Syrië is zonder resultaat afgelopen. Het kwam ook niet tot een stemming over de door de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië voorgelegde ontwerpresolutie. Het gekibbel om niets stootte de Amerikaanse ambassadrice duidelijk voor de borst, ze schuwde de harde taal niet en sluit militair ingrijpen van de Amerikanen niet uit.

Nikki Haley was formeel: “Als de VN keer voortdurend faalt op te treden als een collectief, komt er een moment dat lidstaten zich gedwongen voelen om zelf op te treden”. Ze ging nog verder stellende dat indien de VN geen actie onderneemt, de VS “het mogelijk zelf doet”. Amerikaanse grondtroepen in Syrië lijken nu niet meer uitgesloten.

Ook aan het adres van Moskou was ze scherp. “Hoeveel kinderen moeten er sterven eer Rusland er een bal om geeft?”, klonk het terwijl ze de gruwelijke beelden van slachtoffers omhoog hield.

Tijdens de twee uur durende zitting slingerden de VN-ambassadeurs elkaar wel wederzijds verwijten naar het hoofd omdat op de situatie in het oorlogsland geen passend antwoord wordt gevonden.

VS spreken straffe taal: “Als de VN niets doen, doen wij het wel”
Foto: Anadolu Agency

Russen veroordelen ontwerpresolutie

Het huidige ontwerp van resolutie is ‘anti-Syrisch en kan alleen maar leiden tot meer escalatie in Syrië en de gehele regio’, zei Maria Zakharova, woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Moskou volgens het Russische persbureau TASS eerder. Vanochtend had het Russische ministerie van Defensie al verklaard dat de Syrische luchtmacht een ‘terroristische opslagplaats’ gebombardeerd had waar zich ‘toxische producten’ bevonden.

Johnson: ‘Niemand kan tegen resolutie zijn’

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johson zei eerder vandaag tijdens de internationale Syrië-conferentie in Brussel dan weer dat geen enkel lid van de VN-Veiligheidsraad ‘redelijkerwijs’ tegen de ontwerpresolutie kan zijn.

‘We hebben de resolutie voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad en ik hoop dat iedereen die ondertekent’, aldus Johnson. ‘Al wat we zeggen is dat de aanval met chemisch wapens moet veroordeeld worden en dat er een dringend en grondig internationaal onderzoek moet komen. Ik denk dat niemand in eer en geweten gekant kan zijn tegen een dergelijke resolutie.’

VS spreken straffe taal: “Als de VN niets doen, doen wij het wel”
Foto: Anadolu Agency

Iran waarschuwt voor politiek gemotiveerde propaganda

Iran hekelde dan weer de politiek gemotiveerde beschuldigingen aan het adres van Teheran en Moskou. Overhaaste veroordelingen zijn te wijten aan politiek gemotiveerde propaganda van sommige landen, zei woordvoerder Bahram Ghassemi van Buitenlandse Zaken in Teheran. Dergelijke politiek verhindert de door alle partijen nagestreefde politieke oplossing voor Syrië.

‘We betreuren dit drama en veroordelen gifgasaanvallen, eender wie de dader of het slachtoffer zijn’, zei Ghassemi volgens de website van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Teheran is ook bereid de Syrische gewonden medisch te behandelen.

‘Men moet ook niet buiten beschouwing laten dat ook de terroristen over chemische wapens beschikken en daarmee een groot gevaar vormen. Daarom moeten eerst de terroristen van de oppositietroepen gescheiden worden om dit soort tragedies te vermijden en het vredesproces opnieuw op gang te brengen’, zei Ghassemi.