Omstreden adviseur Steve Bannon uit Nationale Veiligheidsraad van Trump gezet

Print
Omstreden adviseur Steve Bannon uit Nationale Veiligheidsraad van Trump gezet

Foto: AP

Steve Bannon, een omstreden adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is verrassend uit diens Nationale Veiligheidsraad gezet. Dit hebben het persbureau Bloomberg en meerdere Amerikaanse zenders woensdag gemeld.

Op gezag van een met de zaak vertrouwde bron en een regeringsdocument berichtte Bloomberg dat Trump zijn Nationale Veiligheidsraad heeft herschikt en dat hij Bannon eruit heeft verwijderd.

De Nationale Veiligheidsraad adviseert de president in belangrijke aangelegenheden van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Bannon gold als een hoofdstrateeg. De benoeming van de vroegere topman van het conservatieve Breitbart News zorgde enkele maanden geleden voor hevige controverse.

Op gezag van een medewerker van het Witte Huis meldde Bloomberg dat Bannon destijds binnen het “principal committee” van de Nationale Veiligheidsraad was gezet om daar toe te kijken op de toenmalige hoofdadviseur Michael Flynn en dat hij nooit deelnam aan vergaderingen. Flynn zelf vloog op 13 februari de laan uit omdat hij Trump onvoldoende had ingelicht over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur in Washington nog voor de Republikein zijn intrek in het Witte Huis nam.

Trump heeft ook de rol van zijn adviseur voor binnenlandse veiligheid, Tom Bossert, teruggeschroefd. Bovendien heeft de president ervoor gezorgd dat nationaal directeur voor de inlichtingendiensten Dan Coats en voorzitter Joseph Dunford van de generale legerstaf weer op “geregelde” basis de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad bijwonen.

Vermoed wordt dat Trumps nationale veiligheidsadviseur Herbert Raymond McMaster invloed op de herschikking heeft gehad. Hij werd in februari de opvolger van Flynn.