Rusland veroordeelt ontwerpresolutie van VN-Veiligheidsraad over gifgasaanval: “Dit is anti-Syrisch”

Print
Rusland veroordeelt ontwerpresolutie van VN-Veiligheidsraad over gifgasaanval: “Dit is anti-Syrisch”

Foto: AFP

Rusland, permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, heeft een ontwerpresolutie over het moordende incident met chemische wapens dinsdag in Syrië veroordeeld. Het huidige ontwerp van resolutie is “anti-Syrisch en kan alleen maar leiden tot meer escalatie in Syrië en de gehele regio”, zei Maria Zakharova, woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Moskou volgens het persbureau TASS.

Geen enkel lid van de VN-Veiligheidsraad kan “redelijkerwijs” tegen de ontwerpresolutie zijn die dinsdag door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië werd voorgelegd en die een mogelijke chemische aanval in Syrië veroordeelt. Dat zei dan weer de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johson woensdagnamiddag tijdens de internationale Syrië-conferentie in Brussel. “We hebben de resolutie voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad en ik hoop dat iedereen die ondertekent. Al wat we zeggen is dat de aanval met chemisch wapens moet veroordeeld worden en dat er een dringend en grondig internationaal onderzoek moet komen. Ik denk dat niemand in eer en geweten gekant kan zijn tegen een dergelijke resolutie”.

Iran van zijn kant hekelde de politiek gemotiveerde beschuldigingen aan het adres van Teheran en Moskou. Overhaaste veroordelingen zijn te wijten aan politiek gemotiveerde propaganda van sommige landen, zei woordvoerder Bahram Ghassemi van Buitenlandse Zaken in Teheran. Dergelijke politiek verhindert de door alle partijen nagestreefde politieke oplossing voor Syrië.

“We betreuren dit drama en veroordelen gifgasaanvallen, eender wie de dader of het slachtoffer zijn”, zei Ghassemi volgens de website van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Teheran is ook bereid de Syrische gewonden medisch te behandelen. Men moet ook niet buiten beschouwing laten dat ook de terroristen over chemische wapens beschikken en daarmee een groot gevaar vormen. Daarom moeten eerst de terroristen van de oppositietroepen gescheiden worden om dit soort tragedies te vermijden en het vredesproces opnieuw op gang te brengen, zei Ghassemi.