Fit & Gezond

Daarom wil je zoet en vettig eten als je moe bent

Print
Daarom wil je zoet en vettig eten als je moe bent

Allesbehalve klaarwakker en zin in een zoet en vettig eten? Het is de schuld van je brein, zo blijkt uit een onderzoek van de Feinberg School of Medicine aan de Northwestern University in de Verenigde Staten.

Een team wetenschappers ontdekte dat het brein van vermoeide mensen alerter reageert op de geur van voedsel. Om hun bevinding te duiden, nodigden de vorsers een groep proefpersonen uit. Ze lieten hen op een nacht amper vier uur slapen.

Gevoelig voor geuren

’s Ochtends werd hen gevraagd om de geur van zoet en hartig voedsel met een hoog aantal calorieën te beoordelen. Zo moesten ze laten weten hoe aangenaam en hoe intens ze de geuren interpreteerden. Daarnaast moesten ze ook een paar geuren van niet eetbare voorwerpen beoordelen zoals een dennenboom. Terwijl de deelnemers roken, maten de wetenschappers hun hersenactiviteit.

Een paar weken later vond dezelfde test plaats, maar toen hadden de deelnemers een nacht met voldoende slaap - acht uur - achter de rug. De onderzoekers legden de resultaten van de twee metingen naast elkaar en de vergelijking leidde tot een opvallende conclusie.

Gewichtstoename

“Mensen die moe zijn vertoonden een grotere activiteit in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de reukzin”, zegt hoofdonderzoeker Surabhi Bhutani aan Science News. “Dat was niet het geval als ze aan niet-eetbare dingen roken.” De vorsers zeggen dat de resultaten meer inzicht kunnen bieden wat betreft de correlatie tussen slapeloosheid en gewichtstoename.

Het is trouwens niet de eerste keer dat dit verband wetenschappelijk wordt belicht. In 2013 toonde een onderzoek aan de universiteit van Californië al aan dat mensen met slaapproblemen meer geneigd zijn om te smullen van calorierijke, ongezonde snacks.

Niet te missen