Eigenaar van jas die Sagan ten val bracht spreekt voor het eerst: “Ik voel me niet schuldig”

Print
Eigenaar van jas die Sagan ten val bracht spreekt voor het eerst: “Ik voel me niet schuldig”

Foto: Photo News

Een 35-jarige Nederlander blijkt de eigenaar van de veelbesproken jas die Sagan ten val bracht in de finale van de Ronde van Vlaanderen. “Ik vind het heel vervelend, maar ik voel me niet schuldig”, zegt de man in de Nederlandse pers. “Ik kon er niets aan doen. Bovendien: er hingen zoveel jassen over het hek. Het had ook bij andere toeschouwers kunnen gebeuren.”

Het was zonder enige twijfel het moment dat het meest over de tongen ging na de Ronde van Vlaanderen: de val van Peter Sagan, die zo meteen een einde maakte aan de achtervolging van het groepje Sagan-Van Avermaet-Naesen op de eenzame leider en latere winnaar Philippe Gilbert. Eerst werd aangenomen dat het om een stuurfout van de wereldkampioen ging, maar uit vertraagde beelden zou later blijken dat de Slovaak met zijn stuur bleef haken achter een jas die over de hekken gelegd was.

Die jas blijkt nu van de 35-jarige Nederlander Bas Waaijer te zijn. Aanvankelijk had die bij de val van het trio echter helemaal niets in de gaten, zegt hij bij Het Nederlandse AD. “Er gingen wel wat Belgen flink tekeer tegen ons, maar die hadden ook behoorlijk wat drank op. Ook was mijn jas zoek.” Pas later zou Waaijer, die zijn jas terugkreeg van de schoonmaakploeg, een vermoeden krijgen van wat er gebeurd was. “Op de terugweg hoorden we op de radio: ‘Hoe zou het zijn met het meest beruchte jasje van Vlaanderen?’ Mijn vrouw en ik keken elkaar verschrikt aan.”

Excuses aangeboden bij Sagan

De beelden die Sagan later via sociale media verspreidde, bevestigden zijn vermoeden: het was zijn jasje dat de kopman van Bora-Hansgrohe ten val had gebracht. “Ik vind het heel vervelend, maar voel me niet schuldig”, aldus Waaijer. “Ik kon er niets aan doen. Bovendien: er hingen zoveel jassen over het hek. Het had ook bij andere toeschouwers kunnen gebeuren.”

De Nederlander, die zelf nog als amateur aan wielrennen gedaan heeft en zo met Maciej Bodnar een pleogmaat van Sagan kent, heeft via de Pool wel al zijn excuses aangeboden. Hij ontving zowaar een leuke reactie van de PR-manager van Sagan. “Wellicht zou Sagan zijn regenboogtrui (tricot waarin wereldkampioen fietst, red.) kunnen ruilen tegen mijn jasje”, grijnsde de Nederlander.