“Beleid van Schauvliege tegen zwerfvuil werkt voor geen meter”

Print
“Beleid van Schauvliege tegen zwerfvuil werkt voor geen meter”

Wouter Van Besien Foto: BELGA

“Het doel was om tegen 2022 een daling van 20 procent na te streven. In de realiteit zien we enkel een toename. Dat komt ervan als je geen werk maakt van een degelijk en structureel beleid”, reageert Vlaams parlementslid Wouter Van Besien (Groen).

“Het beleid van Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege tegen zwerfvuil werkt voor geen meter.”

Op een periode van twee jaar, van 2013 naar 2015, is de hoeveelheid zwerfvuil met 40% toegenomen. De strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten kostte 29 euro per Vlaming in 2015 , aldus een studie in opdracht van afvalstoffenmaatschappij OVAM die nieuwssite Apache woensdag uitbrengt.

“Dit is volledig in strijd met het vooropgezette doel van de Vlaamse regering om het zwerfvuil tegen 2020 met 20 procent te doen dalen. En dit toont vooral aan wat de gevolgen zijn van het voeren van een non-beleid”, aldus Van Besien. “Enkel inzetten op sensibilisering volstaat helemaal niet. Het laat de toestand verrotten. En de gemeenten mogen het zwerfvuil opruimen dat mee veroorzaakt wordt door de lakse houding van de minister.”

Het probleem van het toenemende zwerfvuil zorgt niet alleen voor vuile straten en leefomgevingen, het is ook nog eens nefast voor het leefmilieu. “Vervuilende plastics en metaal dringen onze voedselketen binnen en kunnen op termijn voor gezondheidsproblemen zorgen”, vervolgt Van Besien.

Van Besien ziet heel wat structurele maatregelen die minister Schauvliege zou kunnen nemen. “Denk aan het invoeren van statiegeld voor blikjes en drankflesjes, een betere inzameling van plastic door de PMD-zakken uit te breiden of het opstellen van ambitieuze recyclage-doelstellingen voor plasticverpakkingen en meer inzetten op de circulaire economie.”