Primeur: Noorwegen plant eerste tunnel voor schepen

Print
Primeur: Noorwegen plant eerste tunnel voor schepen

Archiefbeeld Foto: michel vanneuville

Noorwegen heeft woensdag het licht op groen gezet voor de bouw van een tunnel voor schepen. De tunnel gaat door een bergketen, zodat de boten niet langer een gevaarlijke passage langs het schiereiland Stad zullen moeten maken.

Het schiereiland tussen twee fjorden in het noordwesten van het land, geldt als één van de meest gevaarlijke plaatsen voor de scheepvaart langs de Noorse kust. Zelfs ten tijde van de Vikingen was de plaats al berucht voor het extreme stormweer en de verraderlijke golven. Heel wat schepen zijn er verongelukt. “Met de tunnel zorgen we voor een veiliger en meer betrouwbare route”, aldus de Noorse regering in een persbericht. Nu houden boten er soms nog halt, tot het weer betert.

De tunnel zou 1,7 kilometer lang worden, 49 meter hoog en 36 meter breed. Er zouden tot 7,5 miljoen ton rotsen moeten worden weggeblazen om de tunnel te bouwen. Het project zou volgend jaar starten als de haalbaarheidsstudie gunstig uitdraait. De bouw zou duren tot 2029. De tunnel wordt op 2,7 miljard Noorse kroon, zo’n 295 miljoen euro, geraamd.

Tunnels voor boten bestaan al elders in de wereld, maar die in Stad wordt de eerste waar schepen tot 16.000 ton kunnen doorvaren. Hij is bedoeld voor zowel vracht- als cruiseschepen.