Muziek op de radio? Dan gaat je hartslag omhoog!

Print
Muziek op de radio? Dan gaat je hartslag omhoog!

Foto: WAS

Wie denkt dat snelle muziek geen invloed heeft op ons hart heeft het mis. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat luisteren naar muziek je hartslag verhoogt. Een afname in het tempo van de muziek, vermindert dit effect.

Om meer te weten te komen over de relaxerende of stimulerende kwaliteiten van muziek, onderzocht het IPEM (het onderzoekscentrum van de afdeling Musicologie aan de UGent) of muziek de hartslag van de luisteraar kan beïnvloeden. Verschillende proefpersonen werden aan verschillende tests onderworpen. Ze moesten eerst negen minuten ontspannen en kregen nadien verschillende tempo’s van muziek te horen.

Uit de studie bleek dat de hartslag van de proefpersonen significant toenam van zodra muziek geïntroduceerd werd. Bijkomende versnellingen in het tempo van de muziek waren niet in staat om de hartslag verder te stimuleren. Indien het tempo van de muziek afnam, detecteerde men wel een effect op het aantal slagen per minuut en bleek het stimulerende effect van muziek verminderd te worden. Daardoor kwam de hartslag opnieuw in de buurt van de buurt van het gemeten aantal slagen per minuut in stilte.

Deze resultaten dragen bij tot onze kennis over de link tussen muziek en cardiovasculaire parameters en zijn volgens de onderzoekers van cruciaal belang voor de manier waarop we muziek in dagdagelijkse situaties hanteren.