“Hond niet aan de lijn houden is gevaarlijk voor mens én natuur”

Print
“Hond niet aan de lijn houden is gevaarlijk voor mens én natuur”

Foto: Limburgs Landschap vzw

Nu de lente weer in het land is, trekken veel baasjes met hun hond(en) de natuur in. Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw roept eigenaars op om hun viervoeters aan de lijn te houden. “Want ook het broedseizoen staat voor de deur”, klinkt het. Boswachters gaan alvast gerichte acties uitvoeren waarbij ook boetes tot 250 euro niet zullen worden geschuwd.

Wie een hond heeft, weet dat deze dieren doorgaans dol zijn op bossen en andere natuurgebieden. Maar het is bij wet verboden om honden af te lijnen buiten de hondenlosloopgebieden. “Toch zijn rondsnuffelende honden die van de paden gaan in vele natuurgebieden schering en inslag”, klinkt het bij Limburgs Landschap.

De honden - jong én oud, groot én klein - kunnen de fauna in de natuurgebieden zo grondig verstoren. “Ook al denk je dat je hond toch niets doet of wél goed luistert: alle honden hebben een jachtinstinct. Bij jachthonden is dat sterker ontwikkeld, maar andere honden hebben het ook,” zegt Vic Indestege. “De hond wil het dier dat hij ruikt opsporen en erop afgaan: uit nieuwsgierigheid, of om het te vangen. Bijna alle dieren in natuurterreinen zijn bang voor honden, ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op.”

Makkelijke prooi

Vogels dreigen zo hun nestplaats te verlaten en hun eieren of jongen achter te laten, waardoor ze een makkelijke prooi vormen voor andere dieren. Maar ook grotere dieren stellen de aanwezigheid van honden niet op prijs. “Reeën slaan bijvoorbeeld op de vlucht voor loslopende honden vlucht, ook al lopen die vrolijk kwispelstaartend achter hen aan. Reeën raken namelijk snel in paniek en rennen zich letterlijk dood op wegen, prikkeldraad en hekken. Of ze veroorzaken verkeersongelukken, en daar worden niet alleen de dieren het slachtoffer van.”

In natuurgebied Nedenoord-Kerkeweerd in Dilsen-Stokkem liepen vorig jaar nog twee konikpaarden zich vast in de draad nadat ze zich opgejaagd voelden door honden. De dieren liepen daarbij serieuze verwondingen op.

Gasten

Limburgs Landschap start daarom met de campagne ‘Fijn, honden aan de lijn’’. “Honden zijn namelijk samen met hun baasje te gast in een gebied waar dieren leven. Je doet als gast toch ook niet wat je wil in andermans huis”, zegt Heleentje De Brauwer.

Vrijwilligers en beëdigde wachters van Limburgs Landschap vzw zullen tot juni in natuurgebieden mensen met honden aanspreken. Wie in orde is, krijgt een zakje hondensnoepjes. Wie weigert de leiband boven te halen, riskeert een boete tussen 50 en 250 euro.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio