100 experimenten rond wetenschappen en chemie

Print
Diepenbeek - 50 leerlingen van de wetenschapsklassen van Heilig Graf Bilzen experimenteerden samen met studenten chemie van de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs van Hogeschool UCLL. De wetenschappers voerden op vrijdag 31 maart honderd verschillende proeven uit in de uitgeruste vaklokalen op Campus Diepenbeek.

Inspiratie voor de proeven haalden de jongeren op YouTube. “Je vindt er talrijke videofragmenten van wetenschappers in spe die leuke, spectaculaire proefjes met alledaagse stoffen uitproberen. Onze studenten testen en optimaliseren deze alledaagse wetenschappelijke proeven en geven een wetenschappelijke verklaring. Ze moeten hierbij probleemoplossend leren werken en die onderzoekende houding ook overbrengen aan hun leerlingen”, aldus Filip Poncelet, docent chemie aan UCLL. De proef waarbij men met mais en kaarslicht popcorn probeert te maken, maakt alle leerlingen dolenthousiast.

De studenten van de lerarenopleiding werken in dit labo aan hun didactische vaardigheden. Nadien worden de proeven verder verfijnd en toegelicht aan het werkveld tijdens de navormingen van Chemieleerkracht.be. Deze sessies zijn telkens een schot in de roos! Voor de sessie van ‘Chemistry & Science @ Home’ verwachten we opnieuw 100 deelnemers. De materialen en resultaten zijn ook te raadplegen op www.chemieleerkracht.be.

Dit is een efficiënte en waardevolle manier van werken in een lerarenopleiding. Leerlingen, studenten en het werkveld worden betrokken in hetzelfde proces en werken écht samen, vindt opleidingshoofd Tanja Ceux.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio