”Als hospitalisatieverzekering melkkoe blijft, dreigt zorg onbetaalbaar te worden”

Print
”Als hospitalisatieverzekering melkkoe blijft, dreigt zorg onbetaalbaar te worden”

Foto: HBvL

We kunnen gemakkelijk een ziekenhuis op de vier sluiten zonder dat dat afbreuk doet aan de zorgverlening en de toegankelijkheid. Dat zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp in een gesprek met deze krant. In het interview doet hij trouwens nog meer voorstellen om onze gezondheidszorg betaalbaar te houden. Zo vindt hij dat we ook te veel hartcentra en spoeddiensten hebben. Dat geneesmiddelen best op stofnaam worden geschreven en dat patiënten een juist aantal geneesmiddelen moeten meekrijgen omdat nu 40 procent van de geneesmiddelen niet wordt gebruikt. En dat men moet nadenken over de financiering van de gezondheidszorg, omdat die nu vooral op basis van prestatie gebeurt en dit overconsumptie in de hand werkt.

We weten wel zeker dat zijn voorstellen hem niet door iedereen in dank zullen worden afgenomen. “Het is een beetje zoals vloeken in de kerk”, zegt hij zelf. Maar af en toe moet dat gebeuren. Onze gezondheidszorg is performant, een van de betere, en ligt ons na aan het hart. Dat moet zo blijven en dat is een hele uitdaging omwille van de vergrijzing van onze bevolking. Want dat houdt in dat in verhouding minder mensen zullen bijdragen aan het systeem maar er wel mee van zullen genieten. En er zijn de technologische evoluties die wel zorgen voor betere resultaten maar tegelijk de gezondheidszorg ook duurder maken.

Willen we onze gezondheidszorg overeind houden, dan zijn maatregelen nodig. De voorstellen die Luc Van Gorp naar voren schuift, lijken logisch. Onze gezondheidszorg is uitgebouwd zoals in de gouden jaren toen het ons economisch voor de wind ging en geld niet echt het probleem was. Dat maakt dat we inderdaad heel veel ziekenhuizen hebben die ook nog eens allemaal tegen elkaar gingen concurreren met de meest moderne apparatuur. Om die betaald te krijgen, werd er niet gekeken op een prestatie meer. Goed voor de dokters en goed voor de ziekenhuizen. En wij als patiënten deden lustig mee. Baat het niet, dan schaadt het niet.

De laatste jaren proberen de opeenvolgende ministers van Volksgezondheid de tering naar de nering te zetten. Dat zorgt voor tandengeknars. En vluchtwegen. De hospitalisatieverzekering is de nieuwe melkkoe in de vorm van supplementen. Die derde pijler is nu al goed voor een omzet van 1,5 miljard euro. Neemt dit verder toe, dan dreigen hospitalisatieverzekeringen voor de meeste mensen onbetaalbaar te worden. En dan evolueren we, zo waarschuwt Luc Van Gorp terecht, naar een gezondheidszorg van twee snelheden. Goede zorgen voor de mensen die het kunnen betalen en nog alleen maar basiszorgen voor de rest. Dat kan nooit de bedoeling zijn.