Vroege wespenplaag? Met deze 7 tips hou je ze op afstand

Print
Vroege wespenplaag? Met deze 7 tips hou je ze op afstand

Foto: Wikipedia

Je hebt het misschien al gemerkt: de wespen zijn er dit jaar vroeg bij. De zachte en droge wintermaanden laten de insecten een maand vroeger op ons los. Maar geen nood, met deze zeven tips hou jij je omgeving wespenvrij.

1. Vliegenmepper of niet?

Wie denkt de insecten te kunnen verjagen met een gewone vliegenmepper, bespaart zich maar beter de moeite. Dat maakt de wespen trouwens alleen maar agressief. En als je ze raakt, zijn ze meestal alleen maar verdoofd. Als je dan toch een vliegenmepper wilt gebruiken, neem dan een elektronische, want die is veel efficiënter.

2. Smeulende koffie

Wespen worden vaak aangetrokken door zoete geuren, maar er zijn geuren waar ze niet goed tegen kunnen. Een daarvan is smeulende koffie. Om de insecten te mijden, kan je dus koffiepoeder in een kom aansteken en je omgeving is in een mum van tijd opnieuw wespenvrij. Je kan ook een aantal stokjes wierook aansteken.

3. Plakkerige smurrie

Wespen op afstand houden? Knip een fles frisdrank doormidden, doe wat stroop of frisdrank op de bodem en zet de bovenkant van de fles er omgekeerd op. De wespen komen op de zoetigheid af en worden als het ware gevangen in de fles.

4. Money, money, money

In tegenstelling tot de meeste mensen, kan je wespen niet verleiden met wat geld. Plaats daarom tijdens je barbecue of tuinfeestje een bakje met wat koperen munten op tafel. Je zal zien, de wespen (of andere insecten) zullen je niet lastigvallen tijdens dat gezellige etentje.

5. Versnipperde uien

Het klinkt vreemd, maar wespen houden ook niet van de geur van uien. Plaats daarom een schaaltje met gesnipperde uien op je tuintafel tijdens het diner. Let natuurlijk wel op dat de gasten het bakje niet leeg eten, anders komen de wespen natuurlijk terug.

6. Bevroren water

Hang een zak met bevroren water of ijsblokjes op in je tuin. Wespen kunnen niet tegen de weerkaatsing en de schittering hiervan en zullen wegblijven. Nadeel: als het erg warm is, verdwijnt deze remedie natuurlijk letterlijk als ijs voor de zon…

7. Maak ze iets wijs

Wie de wespen graag eens in de maling wilt nemen, kan best een namaak wespennest maken of kopen. Wespen zijn namelijk territoriaal en willen vijandelijke wespennesten vermijden. Een namaak wespennest is dus voor een koningin een sterk argument om geen kolonie te stichten in jouw tuin. Opgelet: hang het valse wespennest wel al op in het voorjaar, anders is het misschien te laat.