De drie ultieme golftips van sir Nick Faldo

Print
De drie ultieme golftips van sir Nick Faldo

Foto: AFP

Onze landgenoot Thomas Pieters maakt donderdag zijn debuut op de Masters, het meest prestigieuze golftornooi ter wereld. Wie kan hem betere tips geven dan Nick Faldo? Sir Nick won de Masters maar liefst drie keer (1989, 1990, 1996) en vandaag is de 59-jarige Engelsman een zeer gewaardeerde tv-commentator bij het Amerikaanse CBS en Golf Channel.

Lees ook: Onze sportredactie had een exclusief interview met golflegende Tiger Woods. Lees het hier.

1. Controleer je afstand

Faldo heeft een uitgesproken mening. Als we hem vragen naar zijn kanshebbers om de Masters dit jaar te winnen, zit topvedette Rory McIlroy bijvoorbeeld niet in zijn kransje met favorieten. Faldo: “Rory’s slagen zijn fenomenaal, maar hij mist regelmaat in zijn afstanden. Ik heb hem al een paar keer op de driving range aan het werk gezien. Telkens sublieme slagen, maar weinig ‘distance control’. De ballen hebben vaak een spreiding van tien meter. Op Augusta National breekt dat je meteen zuur op.”

2. Geef niet toe aan angst

Jordan Spieth won de Masters in 2015, maar vorig jaar liep het voor de jonge Amerikaan helemaal mis op de befaamde 12de hole. Faldo waarschuwt voor faalangst. “Hole 12 was een drama voor Spieth. Laat Jordan op die wondermooie par 3 honderd ballen slaan en 99% ervan landt waar hij wil. Maar die ene keer liep het serieus fout. Angst nam de bovenhand en dat bleek fataal. Ik ben benieuwd hoe Spieth het er deze keer vanaf brengt op hole 12. Je moet immers alle negatieve gedachten uit je hoofd bannen om op de Masters een topprestatie te kunnen leveren.”

3. Oefen op de greens

In tegenstelling tot andere major-golftornooien worden de Masters elk jaar op dezelfde plaats gespeeld in Augusta. “Ervaring met de baan is hier dan ook belangrijker dan waar ook”, weet Faldo. “Wie er al vaker gespeeld heeft, is in het voordeel ten opzichte van een nieuwkomer.”

Pieters is een van die nieuwkomers. “Het is van cruciaal belang om de snelheid van de greens in je vingers te hebben”, vervolgt Faldo. “Op Augusta National lijkt het soms alsof je op marmer putt, zo snel rolt de bal.”