Muur voor huis in Bree voor zoveelste keer geramd: “Elke keer hart vasthouden wanneer iemand snel voorbij rijdt”

Print

Het huis van Mina Schetz in de Carloweg. “Het muurtje hebben we al meerdere keren weer moeten opmetselen.” Foto: ppn

Bree -

Vier jongeren waren maandag rond 20.15 uur betrokken bij een zwaar ongeval in de Carloweg op de grens van Opitter met Tongerlo. Ze knalden tegen een elektriciteitspaal en in een poging terug op de weg te geraken ramden ze een muurtje aan de overzijde van de weg. Twee inzittenden moesten naar het ziekenhuis. Het huis van Mina Schetz en Jo Geris liep voor de zoveelste keer schade op.

Mina Schetz en Jo Geris wonen op de Carloweg op de grens van Opitter en Tongerlo hebben opnieuw herstellingen aan hun omheiningsmuurtje uit te voeren. De 19-jarige Bjorn L. uit Neeroeteren veroorzaakte maandagavond een ongeval met zware ravage. “Het is al de zoveelste keer dat we met brokken zitten”, zegt Mina. De vrouw en haar echtgenoot wonen al 38 jaar dolgraag in hun huis, maar houden steeds hun hart vast wanneer iemand aan hoge snelheid voorbij komt gereden. “Toen we die verschrikkelijke klap hoorden en bij het buiten komen een eerste blik op het wrak wierpen, vreesden we het allerergste.” De elektriciteitskabel aan de andere kant van de weg was geknakt en hing over de weg. De auto, met naast de automobilist nog drie andere jongeren, was klaar voor de schroothoop. Het muurtje in de voortuin is voor de helft weggeveegd. Automobilist Bjorn L. raakte lichtgewond, terwijl Laura C., 16 en uit dezelfde gemeente, er erger aan toe was. De ambulanciers voerden hen af naar het ziekenhuis.

Sluipweg

Dat het nooit eerder fataal afliep, is voor Mina een wonder. “We moeten er geen doekjes om winden. Dit is een sluipweg waar veel bestuurders het gaspedaal induwen. De politiemensen weten ons huis maar al te goed liggen. Het vorige ongeval gebeurde in de zomer van 2016 en doorheen de jaren hebben we het omheiningsmuurtje al meerdere keren weer moeten opmetselen. Het staat er ook omdat het ons een gevoel van veiligheid geeft. Daarvoor riskeerde je je leven bij het uithalen van de post, zo dicht reden de mensen langs onze voorgevel af”, vertelt de bewoonster.

Volgens Mina zijn maatregelen nodig. “Van ons kruispunt tot het einde van de weg richting Tongerlo liggen amper vier huizen en door het fietsroutenetwerk rijden hier op mooie dagen honderden fietsers langs. Waarom geen straat voor plaatselijk verkeer inrichten? Dat het is het veiligste voor iedereen. Wachten op de eerste dode heeft geen zin”, aldus de vrouw.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio