© Pol De Wilde

Asperges stuk goedkoper dan vorig jaar

Asperges zijn dit jaar een stuk goedkoper dan vorig jaar. Het warme voorjaar heeft er immers voor gezorgd dat het witte goud veel vroeger dan anders geoogst kan worden en het aanbod groter is. “Ze zijn lekker en betaalbaar en dat is natuurlijk goed nieuws voor de consument”, klinkt het bij de Limburgse telers.

tomas

LEES OOK: Asperges steken al massaal kopje boven het zand: “In 30 jaar nog nooit meegemaakt”

In 2016 lag de prijs van asperges een stuk hoger dan nu. Dat heeft vooral te maken met de weersomstandigheden, zo blijkt. “Vorig jaar hebben we een bijzonder koud voorjaar gehad. Daardoor waren de asperges toen extreem duur”, aldus Luc Lavrijsen van Aspergehoeve Lavrijsen in Herk-de-Stad. “Dit jaar is dat anders. Door het goede weer waren de asperges er veel vroeger en is ook het aanbod groter. Dat resulteert in lagere prijzen. Zo kan je gerust aannemen dat de prijs momenteel een derde is van die van vorig jaar.”

“De huidige prijs is aanvaardbaar voor de consument”, zegt Adriaan van Meijl van Het Mulkhof in Hechtel-Eksel. “Ik zou niet zeggen dat asperges spotgoedkoop zijn, maar in vergelijking met vorig jaar zijn ze inderdaad goedkoper. Daarnaast hebben de winkels ook goed ingespeeld op het grote aanbod en is er sneller dan anders reclame gemaakt.”

“Overgeleverd aan de natuur”

De lage prijzen zijn goed voor de consument, maar natuurlijk niet zo leuk voor de telers. “We zijn overgeleverd aan de natuur. Daar kan je toch niets aan veranderen”, relativeert Lavrijsen. “Het kan ook dat er binnenkort ineens een tekort is en dat de prijs daardoor weer omhoog gaat.”

“Lage prijzen zijn nooit fijn. Maar dat is het lot van iedereen die produceert”, zegt Carine Henckens uit Kinrooi. “We proberen nu op zo weinig mogelijk tijd alles gedaan te krijgen. Alleen op die manier slagen we erin nog iets over te houden aan ons werk.”

Volgens de Limburgse telers kost een kilogram asperges momenteel ongeveer 6 tot 8 euro. “Maar die prijzen variëren van dag tot dag en zijn natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van het product”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer