Vandenhove: “Maatregelen nemen als Turkse overheid toch spioneerde in Limburgse moskeeën”

Turkse imams hebben in ons land (en Limburg) wellicht gespioneerd voor Ankara. Dat blijkt uit rapporten die naar de Turkse hoofdstad werden gestuurd waarvan Le Soir en de European Investigative Collaboration (EIC) op de hoogte zijn. Zij kijken in de richting van de Diyanet-moskeeën. “Na de eerste berichten eind vorig jaar besliste Limburg, de provincie met de meeste Turkse moskeeën, om de financiering even on hold te zetten”, zegt deputé Ludwig Vandenhove (sp.a), bevoegd voor religieuze zaken, in De Morgen.

mce

In Limburg hebben we acht erkende Diyanet- moskeeën: in Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen- Helchteren, Lommel en Genk. In 2016 kregen die 378.000 euro aan middelen. “Als blijkt dat er nu toch sprake is van spionage, dan zijn er andere maatregelen nodig”, aldus nog het provincieraadslid. Volgens de verantwoordelijke van de Diyanet-moskeeën is er niets aan de hand, ook niet in Limburg.

Een erkenning verliezen, betekent in de praktijk dat ze hun werkings- en investeringsmiddelen kwijtspelen. De moskeeën krijgen dat geld van de provincie. “Wij kunnen in elk geval de budgetten niet bevriezen”, zei gedeputeerde Vandenhove op 21 december aan onze krant. “Want als we de budgetten uitstellen, worden ze vanzelf goedgekeurd. De wetgeving zit gewoonweg slecht in elkaar. Het enige wat we kunnen doen, is de goedkeuring van de jaarverslagen uitstellen. Dat zal dan ook gebeuren.” Zonder goedkeuring krijgen ze dan volgende keer geen geld.

Genks gemeenschapshuis bekogeld

In de nacht van 26 maart zijn in Genk twee ruiten ingegooid bij het gemeenschapshuis vzw Vuslat, aan de Broeder Arnoldstraat. Maar niemand wil die feiten linken aan de politieke spanningen. Er wordt simpelweg gedacht aan vandalisme.

Eind vorig jaar doken al de eerste berichten op over spionage door Turkse imams. Knack publiceerde in december een brief van de Turkse geheime dienst, die gericht was aan religieuze instanties, verbonden aan de Diyanet, het Turkse departement van religieuze zaken. In die brief kregen Diyanet-imams de opdracht om in 38 landen Gülenisten op te sporen en daarover te rapporteren. Alle 65 Diyanet-moskeeën in ons land zouden betrokken zijn.

Ambassadeur ontkent

Meteen toen de brief uitlekte, heeft minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans, ook bevoegd voor de erkenning van moskeeën in Vlaanderen, de ambassadeur voor Turkije uitgenodigd voor een gesprek. “Hij beaamde mijn stelling dat het niet kan dat de Turkse spanningen naar Vlaanderen geïmporteerd worden”, zegt haar kabinetschef Kris Snijkers in de krant.

De ambassadeur ontkent verder dat hij op de hoogte was, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk. Het rapport van acht pagina’s, opgesteld door ondervoorzitter van Diyanet in België Adil Sahin, werd geschreven op briefpapier van de Turkse ambassade in Brussel...

Ook het Belgische Diyanet ontkende de beschuldigingen van spionage al in december. “Volstrekt onjuist en ongegrond”, luidde het. Deputé Vandenhove en minister Homans zijn niet opgezet met de zaak en vragen zo snel mogelijk duidelijkheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer