© HBvL

DE KERN

“De Turkse president Erdogan is de pedalen kwijt”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren tijdens een meeting met journalisten zwaar uitgehaald naar Europa. “De hele wereld volgt van dichtbij wat er hier gebeurt. Als jullie dit gedrag voortzetten, zal morgen geen enkele Europeaan, nergens ter wereld, nog veilig over straat kunnen wandelen. We roepen Europa op om de mensenrechten en de democratie te respecteren”, aldus Erdogan.

Eric Donckier

Het is niet de eerste keer dat president Erdogan uithaalt naar Europa. De reden daarvoor kennen we. Zondag 16 april spreken de Turken zich in een referendum uit over de invoering van een presidentieel regime. Ook Turken in de Europese Unie mogen stemmen. Omdat de uitslag onzeker is, stuurt Erdogan zijn ministers en parlementsleden uit om zo veel mogelijk EU-Turken te overtuigen om voor de invoering van zo’n presidentieel regime, en dus voor meer macht voor hemzelf, te stemmen.

In Nederland en Duitsland waren zijn gezanten niet welkom, waarop hij die landen verweet er nazistische en fascistische praktijken op na te houden. Ook in eigen land waren er problemen met manifestaties in Antwerpen, Gent en Genk, die wegens veiligheidsredenen allemaal geannuleerd werden. Tegelijk werd in Frankfurt wel een betoging toegestaan waarin PKK-vlaggen te zien waren. De PKK is de Koerdische Arbeiderspartij. Maar voor veel Turken is de PKK niets anders dan een terroristische organisatie die met bomaanslagen duizenden slachtoffers maakte in Turkije.

We kunnen de ergernis van president Erdogan enigszins begrijpen. We kunnen Turkije niet om meer democratie vragen en ondertussen zelf politieke meetings verbieden. We begrijpen ook dat hij in verkiezingscampagne is en dat er dan al wat harder wordt gesproken. Maar zijn uithalen naar Nederland en Duitsland waren er ver over en zijn dreigementen van gisteren zijn ontoelaatbaar. Ze kunnen immers begrepen worden als een uitnodiging om aanslagen te plegen op EU-burgers, in de EU-landen en in Turkije zelf. In dat geval kunnen we zelfs niet langer met vakantie gaan naar Turkije.

We kunnen alleen maar hopen dat de Turken hier en in Turkije slimmer zijn dan hun president die, verteerd door zijn persoonlijke ambities, zichzelf heeft losgekoppeld van elke realiteit. Dat hij zijn dreigementen uitsprak precies op de dag dat wij de aanslagen van 22 maart vorig jaar in Zaventem en Maalbeek herdachten en Londen opgeschrikt werd door een nieuwe terroristische aanval, maakt het allemaal nog schrijnender.